Hvordan får jeg mit eget domæne?

Du har besluttet dig for, at du vil have dit eget domæne – fedt for dig! Det er et af de vigtigste skridt på vejen, for at få en unik, online identitet.

TL;DR: Jeg skal bare bruge et domæne, vis mig hvor! Klik her for domæner

Domænenavnene i Danmark (.dk) administreres af DK Hostmaster, men for at købe brugsretten til et domæne, skal du have fat i en registrator. Dem er der heldigvis mange af i Danmark, og mange af dem tilbyder domæne og webhotel i samme pakke.

Jeg benytter ikke selv disse pakker, da de alt for ofte indeholder en masse skjulte begrænsninger, hvoraf den (synes jeg) farligste er den, hvor domænet faktisk slet ikke registreres i køberens navn, men istedet i webhotellets navn. Det lyder måske ikke som noget særligt, men det bliver det i den situation, hvor dit domænenavn pludselig bliver mange penge værd. Da webhotellet er den retmæssige ejer af brugsretten til domænet, står det dem frit for at sælge det til højstbydende.

Jeg benytter selv GratisDNS.dk, der tilbyder gratis dns-administration, samtidig med, at domænet registreres i købers navn. Det er nemt at bruge, og oppetiden er helt tilfredsstillende.

Betaling og opretholdelse af brugsretten

I Danmark skal du kun betale til registrator én gang: den dag du køber brugsretten til domænet. Herefter vil du, en gang årligt, modtage en regning på forlængelse af domænet fra DK Hostmaster. Et .dk-domæne koster kr. 45,- (incl. moms) pr. år i opretholdelsesafgift. Oprettelse ligger ofte omkring kr. 100,- incl. første års afgift til DK-Hostmaster, alt efter hvem du vælger.

Vær opmærksom på, at priser og procedurer er forskellige, alt efter om du vælger .dk, .com, .nu eller et af de mange andre TLD’er, ligesom ikke alle registratorer tilbyder de samme TLD’er.

Tjekliste til køb af domæne

  1. Find et godt domænenavn
  2. Find en god registrator, gerne en der tilbyder dns sammen med. Jeg anbefaler UnoEuro eller webhosting.dk til .dk-domæner, og hover.com til .com-domæner.
  3. Tjek, at den pågældende registrator registrerer domænet i dit navn (det gør alle de ovenstående), og ikke deres eget.
  4. Registrer domænet via registratoren.
    1. Hvis det er et .dk-domæne, skal du aktivere domænet hos DK Hostmaster.
  5. Peg domænet på det webhotel, du har valgt at lægge hjemmesiden hos, hvis du ikke har valgt webhotel sammen med domænet.
  6. Nyd din nye, online identitet!

  • Var denne side hjælpsom?
  • JaNej

Comments

4 svar til “Hvordan får jeg mit eget domæne?”

  1. Christian Reupke Avatar

    Hvilke webhoteller har du oplevet, at de registrerer domæner i deres eget navn, uden at kunden selv kommer til at stå som registrant af domænet?

    1. Michael B Avatar

      Ja se, den er jo lidt farlig, for jeg kan ikke huske navnene på dem, jeg er stødt på i tidligere tider.

      Via en bekendt er jeg kommet frem til to store, danske webhoteller, han mener, tidligere har gjort det, men ikke gør det længere. På grund af usikkerheden vælger jeg dog, ikke at navngive nogen.

      Pointen med artiklen er heller ikke at pege fingre af konkrete webhoteller, men istedet at informere, så folk er opmærksomme på problemstillingen 🙂

  2. Maya Avatar
    Maya

    Skal man også aktivér domænet hos DK Hostmaster. Hvis det domæne man har købt hedder .com?

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Nej, desværre ikke. Du skal ikke aktivere .com-domæner på samme måde, som vi aktiverer .dk-domæner her i landet 🙂

      Når domænet er købt, er det reelt aktivt, og så er din opgave “blot” at sørge for, at DNS’en er sat korrekt op og peger på din server/webhotel/web-service.

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.