Tracke kommentarer på WordPress blog som mål i Google Analytics

Hvordan tracker jeg mål på min wordpress blog, jeg sælger jo ikke noget…?

Det spørgsmål får jeg ofte, når jeg prædiker webanalyse for venner og bekendte, og det er faktisk er helt reelt spørgsmål. For hvor det er ret nemt at se, hvad et mål kan være i en webshop (ja, salg, ikk’) så er det straks sværere, når der ikke foregår en transaktion.

På bloggen er der som regel én altoverskyggende aktion, der er den vigtigste: at få den besøgende til at skrive en kommentar til et indlæg – og den kan trackes ved at lave en ganske lille ændring i kildekoden på din WordPress blog.

Følg nedenstående guide, og så er du i gang! Læs videre “Tracke kommentarer på WordPress blog som mål i Google Analytics”

Facebook lukker for konverteringssporing på annoncer

I hvad der må anses som en slet skjult falliterklæring, har Facebook – via mail – meldt ud til annoncørerne, at de lukker ned for konverteringssporingen på annoncer på Facebooks netværk.

I mailen skriver “Gloria” fra Online Sales Operations, at deres fokus ikke har været på at bygge et “full-featured conversion tracking tool”. I stedet vil Facebook fremover bruge deres tid på at udvikle værktøjer, der vil hjælpe marketing-folk “better understand the effectiveness of ads that are social and include social context from friends, since we know that social context has a very powerful effect on ads’ effectiveness”.

Uanset hvordan jeg vender og drejer det, læser jeg det sådan, at annoncerne – på tværs af hele netværket – performer ad pommern til, og derfor har Facebook set sig nødsaget til, at lukke for annoncørernes mulighed for dokumentation af effektiviteten.

Personligt mener jeg, at det er et stort tab, da min erfaring er, at det rent faktisk godt kan betale sig at annoncere på Facebook – så længe de rigtige forudsætninger er på plads, og der segmenteres korrekt.

UPDATE 06.03.2013: Og farcen omkring Facebook skod-reklamer fortsætter: Facebook Offers Desperation (af Bryan Eisenberg). Facebook smadrer brugeroplevelsen i deres desperate forsøg på at bevise over for omverdenen, at deres annoncer er effektive.

UPDATE 23.05.2012: Facebook kommer med et nyt tracking-tool. Om det lever op til forventningerne må tiden vise.

UPDATE 15.05.2012: General Motors trækker stikket for al Facebook-annoncering
I en meget klar udmelding fortæller General Motors (GM) nu, at de ikke længere vil annoncere via PPC-annoncerne på Facebook. Øjensynligt handler det om noget så simpelt som, at de simpelthen ikke mener, at annoncerne virker… hvilket ikke rigtig overrasker mig.

UPDATE: WebTrends har dokumenteret annoncernes effekt (med fokus på CTR), og de er enige – performance er “abysmal” (elendig, skrækkelig, umådelig ringe). Det fremgår ikke umiddelbart af rapporten, om den kun er baseret på amerikanske annoncører, eller om den er bredt dækkende. Læs rapporten fra WebTrends her (via AdWeek)

Hvordan kan du så spore effekten?

Facebook nævner i meddelelsen, at der findes en række 3. parts-værktøjer, der kan tracke konverteringerne, uden dog at komme yderligere ind på, hvilke det er. Punktum.

Heldigvis er der muligheden for, at tracking kan ske gennem dit webanalyse-program. Bruger du Google Analytics, kan du spore annoncen via URL’en således:

http://eksempel.dk/?utm_source=facebook&utm_medium=banner&utm_campaign=kampagne_navn&utm_content=annonce_1_a

Bruger du SiteCatalyst, kan sporingen foregå via fx “CID”-variablen (eller en hvilken som helst variabel egentlig), og en smule fiks-fakseri. Se fx her hvordan det kan gøres »

Hvis du har sat målsporing op i din rapport, kan du efterfølgende spore alle der klikker på annoncerne, rundt på dit website – og ultimativt spore, hvem der konverterer. Vil du have hele historien, kan du koble de to sæt data sammen i et regneark.

Hvad er din holdning til, at Facebook lukker for konverteringssporingen, og har du et smart tip til, hvordan man kan spore konverteringerne uden Facebooks hjælp?

Redesign? Spørg dine “hunters”

Uanset om jeg skal i gang med redesign, realignment, konverteringsoptimering eller bare overvejer at ændre lidt på menuen, så skal jeg have et udgangspunkt for den forestående ændring.

Der er mange måder at finde information og inspiration til ændringen:

 • Mavefornemmelsen
 • Brugertest
 • Spørgeskemaer
 • HiPPO‘s beslutning
 • Web analytics
 • Workshops
 • Interne søgninger

Det segment jeg vil tage fat i her, er “Web analytics” – nærmere betegnet de af mine brugere, der leder efter indhold på mit site. Jeg kalder dem “hunters”, andre kalder dem “engaged visitors”. Hunters er de brugere af mit website, der gerne leder længe efter informationen de skal bruge, frem for at hoppe tilbage til søgemaskinen og vælge et andet link.

Hvad kan hunters?

Fordelen ved at kigge på mine hunters’ brug af sitet er, at jeg får en idé om, hvilke emner der er relevante for de besøgende, men måske er skjult for langt væk. Ved at analysere deres rejse rundt på websitet kan jeg derved afdække hvilke krav, mine mest engagerede besøgende søger – og det er ofte dem, der er de letteste at konvertere, da de aktivt beslutter sig for, at mit site må kunne opfylde deres krav.

Hvordan finder jeg mine hunters?

Jeg definerer mine hunters som besøgende, der har set tre sider (eller derover) i samme session. Alt efter hvad målet for min analyse er, kan jeg dog skrue på tallet efter behov.

I Google Analytics kan du se statistikken for sidedybden her:

Besøgende > Besøgendes loyalitet > Dybde af besøg

De tal er midlertidig ikke specielt interessante, når jeg skal finde ud af, hvordan de konkrete personer benytter mit site. Dertil skal jeg have fat i de avancerede segmenter:

 1. Klik på Avancerede segmenter under Mine tilpasninger i sidebaren.
 2. Klik på “Opret nyt tilpasset segment”.
 3. Indsæt Sidedybde i feltet “Dimension eller måling” (træk-og-slip med musen).
  Find Sidedybde under Dimensioner > Besøgende > Sidedybde
 4. Betingelse sætter du til Større end eller lig med.
 5. Værdi sætter du til 3 (eller hvad du nu foretrækker)
 6. Giv segmentet et navn – helt originalt, og meget, meget overraskende kalder jeg segmentet for… wait for it… “Hunters”!
 7. Opret segmentet.
 8. For at aktivere segmentet, hopper du ud på dashboardet (det, som Google vælger at kalde Betjeningspanel på dansk), hvorefter du
 9. klikker på knappen “Alle besøg” i øverste højre hjørne, og sætter flueben i “Hunters” og fjerne fluebenet i “Alle besøg”.

Nu kan jeg følge mine hunters’ trafik rundt på mit site, som om intet var hændt. Det er vigtigt at huske at skifte tilbage til alle besøgende når jeg er færdig, så jeg ikke risikere at tage andre beslutninger på forkert grundlag.

Jeg vil senere – i et andet blogindlæg – fortælle, hvordan jeg bruger dataene rent praktisk. Abonnér på mit RSS-feed nu, så går du ikke glip af indlægget!

Disclaimer:

Vær opmærksom på, at du ikke skal stole blindt på tallene. Hvis andelen af hunters er lille, betyder det nemlig ikke nødvendigvis, at dit site er dårligt struktureret. Det kan også betyde, at folk finder det de skal bruge med det samme, og så ikke har behov for at lede videre. Det er det samme der gør sig gældende for afvisningsprocenten (bounce rate). Du skal også huske på at inddrage en eller flere af de andre faktorer, så du får et mere nuanceret overblik over, hvad brugerne søger på dit site.