Redesign? Spørg dine “hunters”

Uanset om jeg skal i gang med redesign, realignment, konverteringsoptimering eller bare overvejer at ændre lidt på menuen, så skal jeg have et udgangspunkt for den forestående ændring.

Der er mange måder at finde information og inspiration til ændringen:

  • Mavefornemmelsen
  • Brugertest
  • Spørgeskemaer
  • HiPPO‘s beslutning
  • Web analytics
  • Workshops
  • Interne søgninger

Det segment jeg vil tage fat i her, er “Web analytics” – nærmere betegnet de af mine brugere, der leder efter indhold på mit site. Jeg kalder dem “hunters”, andre kalder dem “engaged visitors”. Hunters er de brugere af mit website, der gerne leder længe efter informationen de skal bruge, frem for at hoppe tilbage til søgemaskinen og vælge et andet link.

Hvad kan hunters?

Fordelen ved at kigge på mine hunters’ brug af sitet er, at jeg får en idé om, hvilke emner der er relevante for de besøgende, men måske er skjult for langt væk. Ved at analysere deres rejse rundt på websitet kan jeg derved afdække hvilke krav, mine mest engagerede besøgende søger – og det er ofte dem, der er de letteste at konvertere, da de aktivt beslutter sig for, at mit site må kunne opfylde deres krav.

Hvordan finder jeg mine hunters?

Jeg definerer mine hunters som besøgende, der har set tre sider (eller derover) i samme session. Alt efter hvad målet for min analyse er, kan jeg dog skrue på tallet efter behov.

I Google Analytics kan du se statistikken for sidedybden her:

Besøgende > Besøgendes loyalitet > Dybde af besøg

De tal er midlertidig ikke specielt interessante, når jeg skal finde ud af, hvordan de konkrete personer benytter mit site. Dertil skal jeg have fat i de avancerede segmenter:

  1. Klik på Avancerede segmenter under Mine tilpasninger i sidebaren.
  2. Klik på “Opret nyt tilpasset segment”.
  3. Indsæt Sidedybde i feltet “Dimension eller måling” (træk-og-slip med musen).
    Find Sidedybde under Dimensioner > Besøgende > Sidedybde
  4. Betingelse sætter du til Større end eller lig med.
  5. Værdi sætter du til 3 (eller hvad du nu foretrækker)
  6. Giv segmentet et navn – helt originalt, og meget, meget overraskende kalder jeg segmentet for… wait for it… “Hunters”!
  7. Opret segmentet.
  8. For at aktivere segmentet, hopper du ud på dashboardet (det, som Google vælger at kalde Betjeningspanel på dansk), hvorefter du
  9. klikker på knappen “Alle besøg” i øverste højre hjørne, og sætter flueben i “Hunters” og fjerne fluebenet i “Alle besøg”.

Nu kan jeg følge mine hunters’ trafik rundt på mit site, som om intet var hændt. Det er vigtigt at huske at skifte tilbage til alle besøgende når jeg er færdig, så jeg ikke risikere at tage andre beslutninger på forkert grundlag.

Jeg vil senere – i et andet blogindlæg – fortælle, hvordan jeg bruger dataene rent praktisk. Abonnér på mit RSS-feed nu, så går du ikke glip af indlægget!

Disclaimer:

Vær opmærksom på, at du ikke skal stole blindt på tallene. Hvis andelen af hunters er lille, betyder det nemlig ikke nødvendigvis, at dit site er dårligt struktureret. Det kan også betyde, at folk finder det de skal bruge med det samme, og så ikke har behov for at lede videre. Det er det samme der gør sig gældende for afvisningsprocenten (bounce rate). Du skal også huske på at inddrage en eller flere af de andre faktorer, så du får et mere nuanceret overblik over, hvad brugerne søger på dit site.

  • Var denne side hjælpsom?
  • JaNej

Udgivet

i

af

Kommentarer

6 svar til “Redesign? Spørg dine “hunters””

  1. Potter Avatar

    Haps – lækkert indlæg og god inspiration til at bruge Google Analytics. Tak for det.

    Jeg har en meget ringe fornemmelse af, hvordan min blog bliver brugt. Og jeg har ikke taget mig sammen til at få kikket på det, så indlægget her tager jeg som en god start.

    Potter

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Det er satme også en klassiker: Man har en milliard million data, men får man brugt dem? Nej… 🙂

  2. Bent Avatar

    Rigtigt godt indlæg. Jeg sidder netop og laver kravspecifikation til min nye shop, så det er rent guf 🙂

    Bent

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Super! 🙂

  3. Karsten Lund Avatar

    Godt GA trick – selvom din overskrift er en smule oversælgende i forhold til indhold (du spørger dem jo ikke – endnu 😉 )

    Ser frem til at læse mere

    -Karsten

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Teknisk set har du helt ret, Karsten – jeg spørger dem ikke direkte, men i overført betydning 🙂

      I den forbindelse kan jeg i øvrigt så anbefale 4Q Survey-værktøjet, der giver god respons gennem ganske lidt arbejde og et kort spørgeskema.

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.