Facebook lukker for konverteringssporing på annoncer

I hvad der må anses som en slet skjult falliterklæring, har Facebook – via mail – meldt ud til annoncørerne, at de lukker ned for konverteringssporingen på annoncer på Facebooks netværk.

I mailen skriver “Gloria” fra Online Sales Operations, at deres fokus ikke har været på at bygge et “full-featured conversion tracking tool”. I stedet vil Facebook fremover bruge deres tid på at udvikle værktøjer, der vil hjælpe marketing-folk “better understand the effectiveness of ads that are social and include social context from friends, since we know that social context has a very powerful effect on ads’ effectiveness”.

Uanset hvordan jeg vender og drejer det, læser jeg det sådan, at annoncerne – på tværs af hele netværket – performer ad pommern til, og derfor har Facebook set sig nødsaget til, at lukke for annoncørernes mulighed for dokumentation af effektiviteten.

Personligt mener jeg, at det er et stort tab, da min erfaring er, at det rent faktisk godt kan betale sig at annoncere på Facebook – så længe de rigtige forudsætninger er på plads, og der segmenteres korrekt.

UPDATE 06.03.2013: Og farcen omkring Facebook skod-reklamer fortsætter: Facebook Offers Desperation (af Bryan Eisenberg). Facebook smadrer brugeroplevelsen i deres desperate forsøg på at bevise over for omverdenen, at deres annoncer er effektive.

UPDATE 23.05.2012: Facebook kommer med et nyt tracking-tool. Om det lever op til forventningerne må tiden vise.

UPDATE 15.05.2012: General Motors trækker stikket for al Facebook-annoncering
I en meget klar udmelding fortæller General Motors (GM) nu, at de ikke længere vil annoncere via PPC-annoncerne på Facebook. Øjensynligt handler det om noget så simpelt som, at de simpelthen ikke mener, at annoncerne virker… hvilket ikke rigtig overrasker mig.

UPDATE: WebTrends har dokumenteret annoncernes effekt (med fokus på CTR), og de er enige – performance er “abysmal” (elendig, skrækkelig, umådelig ringe). Det fremgår ikke umiddelbart af rapporten, om den kun er baseret på amerikanske annoncører, eller om den er bredt dækkende. Læs rapporten fra WebTrends her (via AdWeek)

Hvordan kan du så spore effekten?

Facebook nævner i meddelelsen, at der findes en række 3. parts-værktøjer, der kan tracke konverteringerne, uden dog at komme yderligere ind på, hvilke det er. Punktum.

Heldigvis er der muligheden for, at tracking kan ske gennem dit webanalyse-program. Bruger du Google Analytics, kan du spore annoncen via URL’en således:

http://eksempel.dk/?utm_source=facebook&utm_medium=banner&utm_campaign=kampagne_navn&utm_content=annonce_1_a

Bruger du SiteCatalyst, kan sporingen foregå via fx “CID”-variablen (eller en hvilken som helst variabel egentlig), og en smule fiks-fakseri. Se fx her hvordan det kan gøres »

Hvis du har sat målsporing op i din rapport, kan du efterfølgende spore alle der klikker på annoncerne, rundt på dit website – og ultimativt spore, hvem der konverterer. Vil du have hele historien, kan du koble de to sæt data sammen i et regneark.

Hvad er din holdning til, at Facebook lukker for konverteringssporingen, og har du et smart tip til, hvordan man kan spore konverteringerne uden Facebooks hjælp?

 • Var denne side hjælpsom?
 • JaNej

Udgivet

i

af

Kommentarer

16 svar til “Facebook lukker for konverteringssporing på annoncer”

 1. Morten Vium Avatar

  Ja det er sgu en falliterklæring! – i hvert fald som traditionelt reklamemedie.
  Jeg godt forstå at FB vil forsøge at lægge vægt på at forklare, hvordan virksomheder kan bruge FB som socialt medie i stedet for blot som reklamemedie.

  Når det er sagt kan jeg ikke forstå hvorfor det ene skal udelukke det andet. At lukke for tracking er jo tydeligvis et forsøg på at skjule dårlig performance…

  1. Michael Kjeldsen Avatar

   Jeg synes det virker en kende suspekt, og det er helt sikkert noget, der kan få mig til at fraråde Facebook som PPC-medie fremadrettet.

   I det hele taget forstår jeg ikke beslutningen, set fra et økonomisk synspunkt. Som jeg ser det, er det en væsentlig degradering af værdien af Facebook som rent annonceringsmedie…

 2. Frederik Trovatten Avatar

  Hvor er det ærgeligt..

  Selvom man stadig kan tagge sin kampagner og tracke det i sit Analytics værktøj, så bliver oprettelse og evaluering af splittest, meget mere bøvlet og dermed dårligere..

 3. Simon Mørk Hermansen Avatar

  Jeg arbejder til dagligt med Facebook annoncer og har rigtig gode erfaringer med det. Jeg har dog ikke benyttet deres konverteringssporing.

  Det kunne også være at de lukkede den funktion fordi den ikke har særlig mange muligheder og fordi at de annoncører der vælger CPM-afregning får dårlige placeringer og dermed også dårlige resultater, hvis de søger en konvertering igennem deres reklame.

  1. Michael Kjeldsen Avatar

   Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår anden del af dit indlæg.

   I min verden er konverteringssporingen den helt centrale funktion, i forhold til at måle, om annoncerne virker. Hvis der så kunne tilføjes sekundære funktioner, der kunne hjælpe afkodningen yderligere, så vil det da bare være lækkert… men du er ikke enig?

 4. Kasper Bergholt Avatar

  Tak for en go’ vinkling af historien om Facebooks beslutning om at lukke for konveteringssporingen.

  Det er en meget, meget mærkelig beslutning — for problemet (dårlige konverterinsgrater) forsvinder jo ikke af den grund.

  Men det bli’r da spændende at se, hvad de har af initiativer i støbeskoen. Der skal noget til at opfylde lovningerne i Glorias mail.

  Som Dwar-rapporten sagde for noget tid siden. Facebook er som Afrika — masser af mennesker, ingen penge. Masser af menneske, der ikke reagerer på de kommercielle budskaber i hvert fald.

  Alt godt,

  Kasper

 5. Christian Anders Jørgensen Avatar

  Glimrende indlæg Michael.
  Du har fuldstændig ret – det er konverteringerne, som er det vigtigste, hvilket Facebook en eller anden dag bliver nødt til at forstå, uanset hvordan de prøver at vende og dreje det.

 6. Rolf Hansen Avatar

  kan kun give dig, og alle dem som har kommenteret, ret i at det er underligt og noget af en fallit, som helt sikkert vil få en til at overveje om facebook annoncering er det rigtige.

 7. Mikkel Demant Avatar
  Mikkel Demant

  Godt nok en falliterklæring, der vil noget. Men sagen her bekræfter jo bare det, som mange forretningsfolk for længst har opdaget: At annoncering på Facebook langt fra er vejen til guldkisten for enden af regnbuen.

  Synes bare stadig, at det er en plat måde at håndtere det på. Lidt som at sige, at de fejer det hele ind under gulvtæppet, og spiser marketingfolk af med en floskel om, at de i virkeligheden bliver gjort en tjeneste.

  Facebook – tag jer dog sammen, og stå ved, at jeres annoncering ikke er så effektivt, som I tror!

 8. Jesper Avatar

  Er der nogen af jer, som har erfaringer med, hvilken betydning det fik, at FB lukkede for konverteringssporingen? Indlægget er trods alt et år gammelt snart.

  1. Michael Kjeldsen Avatar

   Tjah… det er ikke blevet nemmere siden dengang, men stille og roligt dukker der jo diverse hacks og best-practices op.

   Jeg bruger personligt stadig webanalyseværktøjet (fx Google Analytics) til arbejdet, men det er et mere omfattende arbejde, end det var inden nedlukningen – som jeg STADIG ikke forstår, og STADIG ikke har set et ordentligt alternativ til…

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.