Disclaimer: Dette indlæg er ikke længere korrekt. Vi ser nu med stor tydelighed, at Duplicate Content (DC) har stor effekt på din sides ranking. Læs mere om Google Panda-opdateringen
Ifølge Google er det en udbredt misforståelse, at Googles søgemaskine straffer dit site, hvis det indeholder duplicate content.
Google straffer ikke dit site – Google vurderer hvilken af dine sider, der er mest relevant for den pågældende søgning, og vælger så, hvilken version der skal vises.
Sådan tolker jeg nedenstående videoklip, hvor Google’s Greg Grothaus taler om Duplicate Content og myter om denne:
Eksempel
Du har en skjorte i din webshop, der fås i 4 forskellige farver. Ud over farven, er der ingen forskel på dem, og dette har du løst i din webshop, ved at oprette en underside for hver enkelt farve.
Duplicate content er nu en problemstilling, for hvis den eneste forskel (for Google) er en enkelt linje med tekst (fx “grøn” istedet for “blå”), så tænker Google: “Hov, her er der er to næsten ens sider. Jeg vil ikke vise mange enslydende sider i mit indeks, så jeg vælger at vise den, jeg vurderer til at være den mest relevante for søgningen.”
Da Googles søgemaskine jo, i sagens natur, kun er en maskine, kan der opstå utilsigtede fejl, og du risikerer nu, at den forkerte side vises i søgeresultatet – fx siden med den blå skjorte, når brugeren har søgt efter en grøn.
Andre eksempler
Ovenstående er et tænkt eksempel, men et ofte forekommende problem i webshops. Samme problemstilling kan også opstå på fx:
- søgesider
- pressemeddelelser
- nyheder
- kategorisider
- og mange, mange flere.
Opsummering
Du bliver ikke straffet af Google for duplicate content, men du kan risikere, at de relevante sider på dit site frasorteres i søgeresultaterne. Sørg derfor for, i så vid udstrækning som muligt, at fjerne kilder til duplicate content.
Det er langt den bedste strategi.
Nødløsning
Brug eventuelt meta-tag’et <link rel="canonical" href="https://michaelkjeldsen.com/seo/google-duplicate-content-straffer-ikke/" />
til at guide søgemaskinerne hen til den primære side.
Vær dog opmærksom på, at rel=”canonical” ikke altid virker efter hensigten, og der er delte meninger blandt seo-eksperterne, om hvorvidt man bør benytte det.
Hvis du mener, at jeg fejlfortolker videoen, så lad mig endelig vide hvorfor i kommentarerne herunder.
Hvad vil du tilføje