Skaf de unikke links!

Enhver der har beskæftiget sig blot en smule med SEO ved, hvor vigtige indgående links er for en hjemmesides placering. Skal du til tops på søgeord med blot en smule konkurrence, kræver det nogle links fra andre sider.

Er din hjemmeside aktiv i et konkurrencepræget marked, kan du bide spids på, at nogle af dine konkurrenter også ved dette. Et klassisk linkbuilding-råd til begyndere er at man skal tjekke sine konkurrenters backlinks og kopiere de af deres links, der er mulige at kopiere.

Men man skiller sig ikke ud og kommer foran ved blot at rende i andres fodspor. Derfor er mit tip til jer derude, at I skal ud og skaffe jer de unikke links. De links, som jeres konkurrenter ikke kan kopiere. Eller i hvert fald links, som der skal arbejdes for og ikke nemt kan kopieres. Jo større arbejdsindsats det kræver at matche din linkprofil, jo større konkurrencefordel får du.

Det næste spørgsmål vil naturligvis være, hvor man går hen for at skaffe de her unikke links. Her må jeg allerede på forhånd skuffe de dovne. Jeg har ikke en facitliste med sites, hvor du bare skal hen og have et link. Så ville de ikke være unikke, vel?

Links fra redaktionelt indhold

Nej, der skal tænkes lidt over tingene og du skal tage udgangspunkt i den branche eller niche, du befinder dig i. Det vigtige her er tage den personlige tilgang og få nogle kontakter, så du kan få dine links ind i det redaktionelle indhold, hvor dine konkurrenter kan få svært ved at komme ind.

Har du mulighed for at arbejde på noget presseomtale? Det er den slags, dine konkurrenter har svært ved at kopiere. Når du først engang har været i et medie med omtalen af dine nye, fantastiske havenisser, går der nok en rum tid, før samme medie har behov for en havenisse-artikel igen.

Kan du være gæsteskribent, gæsteblogger, klummeskribent, ekspert eller lign? Hvis du har mulighed for at udbrede viden eller holdninger på andres sites er det også en glimrende tilgangsvinkel til et link, der er svært at kopiere. Lige i det her konkrete eksempel tager Michael gerne andre gæsteskribenter ind, men i mange andre tilfælde kan man lukke døren for konkurrenterne med sine skriverier, så de må gå andetsteds hen og finde deres links.

Interaktion giver links

Ellers kan en tilgangsvinkel også være at producere så store mængder af kvalitetsindhold på din egen side, at folk i høj grad får lyst til at linke til det. Jeg ved godt, at det er det mantra, der bliver prædiket alle vegne. Men når DU producerer det her indhold, skal du sørge for, at det ikke blot ligger i stilhed.

Dit formål skal være at dyrke interaktion med andre mennesker og promovere det indhold og dig selv alt det du kan uden at virke for spammy eller aggressiv. Sørg for at være aktiv på platforme, hvorfra du kan tiltrække relevante øjne og måske herefter links. Twitter, Facebook, debatfora, kommentarersporet i andres blogs etc.

Når du har gjort det i et stykke tid er du også i en position, hvor du kan begynde at spørge efter links om nødvendigt. Det ville ikke virke unaturligt at spørge en hjemmesideejer i din niche, om du ikke fortjener at komme på hans ressourceliste eller blive anmeldt på hans blog eller hvor du nu kan få et link. Er du nogenlunde kendt i aktive blog- eller debatmiljøer, er den slags meget lettere end hvis du kommer som komplet ukendt.

Er en ressource som aNyhed relevant for dig og din branche, så brug også den. Et link fra aNyhed kan ikke beskrives som unikt, men det er heller ikke lige til at få. (i hvert fald ikke et link uden nofollow). Det kræver en vis mængde fodarbejde og/eller noget knaldgodt indhold for at modtage nok stemmer til at komme til tops på aNyhed.

Og så sluttede jeg alligevel med en enkelt konkret henvisning til en side. Men lad nu være med at spamme den. Den kræver kvalitet. Kvalitet og kontakter er vel også de to hjørnesten som går igen i ovenstående. Det er de to faktorer, som du i højeste grad skal arbejde med for at få det unikke link.

God arbejdslyst.

 • Var denne side hjælpsom?
 • JaNej

Udgivet

i

af

Kommentarer

28 svar til “Skaf de unikke links!”

 1. Frank Hellerup Madsen Avatar

  Hej Michael,
  Tak for muligheden for at gæsteblogge – og tak for de rosende ord i indledningen.
  Men det er nok at stramme den at skrive, at jeg har blogget i adskillige år. Selvom det nogle gange måske kan føles sådan at kæmpe sig igennem et af mine lange indlæg uden billeder og pynt, så havde bloggen nu kun et års jubilæum her før nytår.

  1. Michael B Avatar

   Det er rettet til, så det stemmer overens med virkeligheden 🙂

 2. Emil Blücher Avatar

  Tak for et godt indlæg Frank. Du kommer både med et par “remindere” som man længe har vidst, men ikke har tænkt så meget over på det sidste. Desuden er der også et par nye ting, som jeg slet ikke har tænkt over. Thumbs up!

 3. Tommy Raun Avatar

  Vi (altså læserne) kan bare ikke få nok af artikler/blogindlæg om linkbuilding. Tak for endnu et godt indlæg.

  Jeg mener at have bemærket, at links fra “Lignende” steder er et super sted at få links fra. Altså steder som i en Google søgningen vises til højre for “Cached”.

  Faktisk synes jeg også, det giver god mening, hvis jeg har ret: Google HAR lavet et system, som kategoriserer sider, der minder om hinanden. Desuden bør links der vedrører samme emne, også “give flere point” end links fra tilfældige sider/sider med andre emner.

  Det er en af de få ting, hvor jeg kan se, at mine sider afviger fra mine konkurrenters hjemmesider.

 4. Kasper Bergholt Avatar

  Tak for god læsning, Frank.

  Og også mange tak for advarslen mod at overbruge anyhed.dk — for et stykke tid siden blev anyhed.dk nævnt som linkbygningsrede i forbindelse med et marketingkursus — og resultatet var noget irriterende for de faste brugere.

 5. Jacob Worsøe Avatar

  Super spændende læsning. Som det er sagt tidligere, så er artikler om linkbuilding udenom linkkatalogerne altid kærkomne.

  Jeg ved ikke rigtig om man kan kalde det redaktionelle links, men sådan en side som http://www.artikeldatabase.dk kan vel godt nævnes. Den kan selvfølgelig kopieres, men det kræver alligevel noget arbejde at skrive gode lange artikler med mulighed for at linke til ens eget website i. Så det er ikke noget man bare lige kan kopiere.

 6. Frank Hellerup Madsen Avatar

  D’herrer, tak for de pæne ord.

  @Kasper, Det er en rigtig god tommelfingerregel i linkbuilding at opføre sig ordentligt og overholde retningslinierne på de sites, man benytter sig af. Det kommer man længst med på sigt.

  @Jacob,
  I mine øjne hører gode artikeldatabaser (herunder især Brians på dansk) med i kategorien redaktionelt indhold, ganske på linie med gæsteblogging, klummeskriverier og de andre metoder. Adgangsbarrieren er godt nok noget lavere, men som du selv skriver, kræver det stadigvæk en indsats.

 7. Johannes Wisby Andersen Avatar
  Johannes Wisby Andersen

  God artikel – må indrømme jeg godt kan lide dine indslag til linkbuilding Frank 🙂 Mest fordi det er et meget humant approach, man bliver helt motiveret til at forsøge at bidrage med mere indhold og holde igen med at skaffe de ekstra links.

  En ting du kunne have tilføjet under redaktionelt indhold er at man sørger for at de artikler som forskellige medier kunne finde på at lave om en, at de indeholder ens firmanavn som url og ikke bare ren tekst.

  Jeg synes der er mange net-artikler fra de store mediehuse som indeholder links, men bare i tekstformat og ikke som url – hvis man kunne få lidt Do-follow links den vej ville det vel også være guld værd + læserne nemmere vil kunne klikke sig ind på ens egen side.

 8. Frank Hellerup Madsen Avatar

  Hej Johannes,

  Du har helt ret i, at medierne er elendige til at indsætte links i deres artikler. Her skal man være villig til at følge op på evt. presseomtale og spørge, om de ikke kan indsætte et link til ens hjemmeside, nu de alligevel omtaler virksomheden.

  1. Michael B Avatar

   Jeg kan ihvertfald røbe, at det er en taktik, jeg har god erfaring med 🙂

 9. Strategen Avatar

  Udfordringen med linkbuilding er i lige så høj grad timingen – det at ramme rigtigt med ankertekst, tiden de kommer i og variansen af landingssider. Timing er en betragtelig del af at få det maksimale ud af linkbuildingen.

 10. Frank Hellerup Madsen Avatar

  Hej Karsten,
  Det kan jeg ikke være uenig i. Det er mange flere faktorer i linkbuilding end jeg kommer ind på i mit lille indspark her. Og timing og variation er nogle af de vigtige faktorer, ingen tvivl om det.

 11. Kim Jørgensen Avatar

  Altid kvalitets læsning fra dig Frank 🙂

 12. Rolf Avatar

  Dette indlæg er så sandt som det er sagt. Kvalitet kvalitet og atter lidt mere kvalitet krydret med lidt opfindsomhed 🙂

 13. Valgren Avatar

  Timing, jeg er helt enig. Men det er et element som stadigvæk driller lidt. Hvis man nu skulle skrive “indlægget”, som alle bare ville linke til – lad os antag der kommer 500 links på én dag – hvad sker der så? Hvilke lamper blinker hos Google?

 14. Jesper Hansen Avatar
  Jesper Hansen

  Jeg syntes det er overvurderet. Med tiden vil det helt sikkert kunne betale sig, når google bliver klogere. Men pt der fortrækker jeg stadig meget kvantitet, i forhold til lidt kvalitet.

 15. Klaus Avatar
  Klaus

  Hej Frank super godt indlæg.
  Der er nogen ting du får nævnt, som jeg ikke lige havde tænkt over, så mange tak for det.
  Det med at skaffe links er den irreterende del af SEO. Det er svært og kræver hårdt arbejde – og er en så forbandet en vigtig faktor 🙂

 16. Rosenstand Avatar

  @ Valgren: Om du så får 10.000 links på et døgn til et indhold, som aller bare MÅ linke til: Intet problem.

  Problemet med for hurtigt opnåede links er kun reelt, hvis der er tale om mere “lyssky” links fra kataloger og andet “skrammel”.

  Så opfind du roligt en motor, der kan køre på vand og nyd de links, DEN kan give 🙂

 17. Kim J Avatar

  Linkbuidling kan være en pain in the ass. Især hvis man skal skaffe links til f.eks en erotisk webshop. Der er ikke ret mange sider som ville linke til den slags. Hvad gør man så?

  1. Claus Valgren Christensen Avatar

   @Kim J

   Det er nu nemt nok 🙂

   1. Opret dig som bruger i Sitexploration.com

   2. Vælg de 30 dages gratis prøve – via PayPal

   3. Hop ud i Google, og find dine 3-4 største konkurrenter (de keywords du gerne vil ranke på f.eks.)

   4. Hop ind i Sitexploration og opret deres URL’er som monitors (husk din egen URL også)

   5. Vent et dage – brug dem f.eks. på at on-page optimerer din shop – og du har en link profil over dine konkurrenter, og du kan se hvordan de får deres links og lure alle deres (måske meget omsættende keywords som du slet har tænk på)

   1. Michael B Avatar

    Absolut et brugbart tip, men så er der bare lige den begrænsning, at det ikke er unikke links (jævnfør artiklen tema) 😉

    1. Jonathan Avatar
     Jonathan

     Claus. Man kan også bruge SEOspyglass. Der indtaster man blot konkurrentens hjemmeside, og så kommer alle deres links, klar til at du kan tage nogle af dem 🙂

     Super god læsning Frank, dejligt med endnu et indlæg fra dig.

     1. Jesper Nielsen Avatar
      Jesper Nielsen

      Godt indlæg.

      og gode tips i kommentarerne til at få branche relaterede links. Det skal da prøves

 18. Sebastian Gullak Avatar

  Tak for et interessant indlæg, der formår at skabe et godt overblik over det kvantitative aspekt såvel som det kvalitative.

 19. Anders Avatar
  Anders

  Rigtig fin artikel.
  For enhver der laver SEO på sin egen eller andres hjemmesider, er de unikke links jo super vigtige.
  Så er det bare med at komme igang. 🙂

 20. Jan Avatar
  Jan

  Tak for denne artikel!

  Som udvikler har jeg endelig erfaret (bla. fra Rosenstand), at jeg bør vide meget mere om SEO. Denne artikel hjælper, ligesom links til de relaterede artikler også ser interessante ud. Jeg vil læse dem med stor interesse 🙂

 21. Mathias Avatar
  Mathias

  Super fed læsning, selvom jeg er lidt sent på den 😉

 22. Lone Avatar
  Lone

  Skaf de unikke links!! Ja men hvordan kan man være sikker på man finder dem ? Jeg synes det kan være lidt en jungle

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.