Så vigtig er hastighed for dine rankings

Søgemaskineoptimering anno 2014 dikterer, at dit site skal være hurtigt. En given side må ikke tage for lang tid at loade, og kan du få dit site op iblandt de top 10% hurtigste sider på verdensplan, så ser det ikke helt skidt ud.

Forleden kunne webudvikler Martin Hjort på eget site opleve, hvor vigtigt det er at have fokus på loadtider, og jeg fandt eksemplet så interessant, at jeg tilbød hans case plads på nærværende blog.

Martin, take it away!

Jeg er ikke nogen ekspert ud i SEO, og at kalde mig ekspert inden for tekstforfatning vil nok også være et tage munden for fuld (selvom søde mennesker da ind i mellem roser mig). Men det jeg ved noget om, er programmering og herunder hører optimering af hastigheden på en hjemmeside. Alt det man ikke er ekspert i, kan man jo kun arbejde på at blive bedre til, så det gør jeg.

For at komme i gang med at høste noget praktisk erfaring med specielt SEO, har jeg lavet mig en side med det enormt mundrette navn FodboldFessor.dk hvor jeg forsøger både at rage en masse viden til mig, men naturligvis også lave et super fedt site.

Jeg skriver om udstyr til fodbold og som den statistik- og talnørd jeg er, så elsker jeg at følge med i mine rankings på dagligt basis, for at se hvordan jeg klarer mig på de keywords jeg har fundet frem til via en grundig analyse.

Hvordan det hele startede

Jeg følger som sagt med i mine rankings på daglig basis (bruger i øvrigt Per Allerups fremragende værktøj TinyRocketLab) og når man kaster sig ud i noget så omfattende som keyword-analyse for første gang, så er det både spændende og enormt tidskrævende.

Derfor vil man gerne have succes med at ranke på de keywords man har fundet frem til, for så kan man klappe sig selv på skulderen og rose sig selv for at have skrevet en fornuftig artikel eller hvad det nu måtte være. Men lige så dejligt det er at kunne klappe sig selv på skulderen, lige så frustrerende og forvirrende kan det være, når man ikke lykkes – for man har ikke erfaringen der kan fortælle “at sådan kan det gå og det jeg nu skal gøre er at…”.

Og forvirret er det helt rigtige ord til at beskrive det problem jeg stod med i starten af denne måned. Det jeg indtil da havde oplevet var, at mine artikler lynhurtigt rankede, typisk 1-2 dage efter de var skrevet og udgivet, Ikke nødvendigvis på side 1, 2 eller 3, men jeg kunne se, at Google trods alt fandt dem gode nok til, at de ville vise dem for dem, der søger. Det var dog bare ikke tilfældet for én af mine artikler: http://fodboldfessor.dk/adidas-fodboldstovler-spil-messis-fodboldstovler

Det undrede mig ret meget, netop fordi det ikke havde været problemet med de artikler jeg indtil da havde skrevet og fordi det keyword jeg ville ranke på, umiddelbart havde færre søgninger og lavere konkurrence end tilsvarende keyword for min artikel om Nikes fodboldstøvler – som rankede fint.

Spørg til råds

Så da der var gået 5-6 dage tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne skrive på Marketers.dk, for at høre nogle med et nyt sæt øjne og mere erfaring end mig, om at kigge på sagen. Og her var det første der faldt folk ind: hastigheden.

Og det er en lille, men vigtig, lektie at tage med: Der er ikke noget galt i at spørge når man er i tvivl. Og har man sørget for at have et netværk eller man har købt sig til viden som i mit tilfælde med Marketers.dk, så er det bare med at udnytte det.

Artiklen indeholdt, i sin originale udgave, fire videoer fra Youtube og jeg kunne se, at det kostede rigtig meget på loadhastighedskontoen, hvor meget data der skulle hentes bare ved almindelig visning af artiklen. Derudover var der diverse andre ressourcer (javaScripts, stylesheets og billeder) det kunne tåle en stor omgang optimering.

Sådan gjorde jeg

Det første jeg derfor gik i gang med, var derfor at sætte plugin’et W3 Total Cache op. Det var allerede installeret, men dovenskab og undervurdering (eller uvidenhed) af hvad det kunne få af effekt at få det sat rigtigt op, havde stoppet mig ved installeringen.

Derfor fik den med både page Cache, minificering af javascripts og stylesheets, browsercaching, billedoptimering (Smush.It plugin) og så lidt mere teknisk snilde som ikke har noget at gøre med W3 Total Cache – og så fjernede jeg videoerne fra artiklen.

Jeg har desværre ikke noget billede af, hvordan det så ud på Pingdom inden jeg foretog rettelserne (red. scoren lå omkring 60%), men de her screendumps viser hvordan det så ud efter optimering på henholdsvis forsiden og på den artikel der var et problem:

100% score i Pingdom Website Speed Test
95% score i Pingdom Website Speed Test

Derfor skal du hastighedsoptimere

Nu var der så kun tilbage at vente på at Big G gav svar og allerede dagen efter kunne jeg se en markant effekt. Ikke kun på selve artiklen (som stadig ikke rankede), men på min synlighed i SERPS generelt.

En fordobling af min synlighed på Google på én dag – naturligvis fra et beskedent udgangspunkt, men det synliggjorde i hvert fald hurtigt at hastigheden på en hjemmeside, har rigtig stor betydning.

200% stigning i synlighed efter hastighedsoptimering

Og som du kan se på screendumpet, så fik jeg endnu mere at glæde mig over, for da der var gået yderligere en dag kunne jeg se, at min synlighed havde taget endnu et hop så jeg på to dage havde tredoblet min synlighed på Google. Alt sammen efter “kun” et par timers optimering af hastigheden på mit site. Både til gavn for det eksisterende indhold, men især også for det kommende indhold.

De sidste (måske) kloge ord

Er du nu i tvivl om hvorvidt et site der loader hurtigt gavner dine rankings i SERPS? Nej vel – jeg er i hvert fald ikke længere. Der er jo masser af forbehold, specielt omkring det beskedne udgangspunkt, men der er for mig ingen tvivl om konklusionen: Hastighed ER rigtig vigtigt for dine rankings.

Hvor vigtigt hastighed præcist er i forhold til alle de andre ranking-faktorer skal jeg ikke gøre mig klog på. Men tænker man lidt over, at Google også bruger noget så fluffy som “brugervenlighed” som en faktor, så kan vi i hvert fald hurtigt blive enige om, at en brugervenlig side også er en hurtig side. Og dermed giver det bare rigtig god mening at hastighed er vigtig.

Min opfordring til dig er: kom igang med hastighedsoptimering allerede i dag!

  • Var denne side hjælpsom?
  • JaNej

Comments

19 svar til “Så vigtig er hastighed for dine rankings”

  1. Johnny Avatar
    Johnny

    Martin, rigtig god artikel og kan ikke være mere enig i at hastighed betyder rigtig meget. Den graf du har på siden hvor er den fra? Og hvis Google, hvor?

    1. Martin Avatar
      Martin

      @Johnny: Tak 🙂 grafen er fra TinyRocketLab

  2. Lars Skjoldby Avatar

    Hej Martin
    Der er nok ingen tvivl om at hastighed kan have betydning for SEO men du kan jo ikke vide dig helt sikker på at det var problemet her. Der kan jo være mange årsager til at Google ikke får fat i din artikel.

    Dbh
    Lars Skjoldby

    1. Martin Avatar
      Martin

      @Lars Skjoldby: nej principielt kunne det være noget andet, men jeg har svært ved at se hvad præcist. Men det undrede mig en hel del og da den kom så hurtigt i SERPS efter optimeringen, oven i købet med ret god placering, så er der kraftige indikationer på at det var derfor.

      Men pointen i mit indlæg var også mere at underbygge vigtigheden af hastighed på et site, hvilket jeg synes er vist ved mit sites generelle løft i synlighed så hurtigt efter.

  3. Jonas Samulionis Avatar

    Jeg er faktisk også lidt enig med Lars Skjoldby. Der er mange ting der spiller ind, dog hastigheden er ikke det google lægger mest vægt på.

  4. Tobias Avatar

    Hvis man kan styre serveren (APache mv.) kan man også med fordel bruge Googles Mod Pagesspeed plugin til apache. Den gør utroligt mange ting, og man slipper for at konfigurere for hver enkelt site man har kørende.

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      @Tobias: Helt klart en god idé, hvis det er muligt. Google har meget godt styr på det dersens hastighed 🙂

  5. Kris Gabriel Avatar

    Super artikel Martin. Nogen hints eller guides til hvordan W3 Total Cache bør sættes op for at fungere maksimalt.
    Jeg har selv prøvet på min side hjemmeside http://www.hduddannelse.dk, men jeg ligger kun omkring de 80 i pingdom. Hints er velkomne – vi er flere der kunne bruge tips og tricks.

    Ellers godt gået.

    1. Martin Hjort Avatar

      @Kris Gabriel:

      Hej Kris

      Først og fremmest, skal du sætte Page Cache op. Alene det at slå det til, vil formentlig hjælpe dig en hel del, i Pingdom målestok.

      Det er svært lige at guide dig præcist, men der findes guides på Youtube og ellers så prøv at spørge herinde https://michaelkjeldsen.com/web/seo-tips/vigtig-hastighed-rankings/ hvis der er nogle konkrete spørgsmål, til opsætningen af W3TC 🙂

      /Martin

  6. Kris Gabriel Avatar

    Hej Martin

    Jeg prøver at give den et forsøg igen. Tak skal du have for inspirationen.

  7. Peter Andersen Avatar
    Peter Andersen

    Rigtig god artikel, og god inspiration

  8. Emil Avatar
    Emil

    Jeg har også testet det flere gange. Og den fremgang der, har jeg ikke set før. Men stadig spændende læsning.

  9. Christoffer Steenbeck Avatar

    Hej Michael.
    Jeg har tidligere anvendt WP Super Cache – da jeg mener, at have læst, at dette skulle være det bedste caching plugin. Jeg har dog gennemgået det nu her og kan ikke se mulighed for styring af cache, minificering af javascripts og stylesheets, browsercaching etc., som du nævner, at W3 Total Cache kan.

    Har du været forbi WP Super Cache og lavet et bevidst valg efterfølgende?

    1. Martin Hjort Avatar
      Martin Hjort

      @Christoffer Steenbeck:

      Hej Christoffer

      Det er W3 Total Cache jeg har brugt her 🙂

      /Martin

    2. Michael Kjeldsen Avatar

      @Christoffer Steenbeck: Hej Christoffer, jeg har ikke selv brugt så meget tid på WP Super Cache, da jeg foretrækker W3TC. Med det sagt, så har WP Super Cache flere gange kørt på nærværende blog, da jeg oplever store problemer med W3TC hos min host.

      I forhold til ovenstående case, så vil jeg lade Martin Hjort besvare det selv 🙂

  10. Rasmus Andersen Avatar

    Super artikel. Det har sat nogle tanker i gang hos mig. Skal have teste hastigheden på min hjemmeside nu. Thanks 🙂

  11. Steen Avatar
    Steen

    Har ikke givet det så meget tanke, at hastighed kunne betyde så meget som du skriver. Vil bestemt sætte mere fokus på pagespeed og få brugt W3 Total cache

    God info.

    Hilsen Steen

  12. Steen Avatar
    Steen

    Var bestemt værd at sætte fokus på. røg med det samme et par pladser op efter en optimering af websitet

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.