expFAQ

Oversigt:

Vejledning til nye brugere af Eksperten.dk

Hvordan opretter jeg en bruger?

Det gør du ved at klikke på opret ny bruger og skrive de nødvendige oplysninger, så får du tilsendt en mail med dit kodeord.

Oprettelse af spørgsmål

Hvordan stiller jeg spørgsmål?

Det gør du ved at klikke på Opret spørgsmål, så kommer du frem til en side med nogle underpunkter.

Kategori:
Her skal du vælge den rigtige kategori at stille spørgsmålet i, det kan godt virke lidt uoverskueligt i starten, men det er rimelig logisk delt op i en masse underafdelinger. Du finder den kategori der passer til dit spørgsmål, hvis du er i tvivl, men har det for eksempel noget at gøre med Hardware, bruger du Hardware generelt. Ligeså med de andre kategorier.

En oversigt over alle Eksperten's hovedkategorier fremgår af nedenstående tabel.

Kategori: Beskrivelse
Databaser Spørgsmål omkring databaser.
Design Hjælp til design, inspiration og vurdering.
Diverse Alt der ikke kan placeres i en anden kategori.
E-løsninger Hjælp til projekter/start af projekter der har med IT at gøre.
Eksperten Spørgsmål om Eksperten.dk.
Generelt IT Alt IT relateret der ikke kan placeres i andre kategorier.
Hardware Hjælp til hardware og fejlrettelser.
Internet Alt inden for internet, udbydere og servere.
Netværk Opsætning af netværk, fejlfinding
Opgaver Små opgaver, kvitteret med point.
PDA Alt inden for PDA.
Programmer Alt inden for programmer.
Programmering Alt inden for programmering.
Sikkerhed Omkring beskyttelse, kryptering, virus.
Styresystemer Servere, workstation og generelle problemer med operativsystemer.

Hvorfor er det så vigtigt at bruge den rette kategori?

Det er fordi det er der den største mulighed er for, at eksperterne indenfor det område ser dit spørgsmål, og kan svare på det.

Det er ikke så hensigtsmæssigt at stille et spørgsmål om Regneark i Hardwarekategorien, der er sikkert nogen der kan svare, men du får de bedste svar der hvor eksperterne på det område sidder.

Hvad skal jeg skrive i spørgsmål titel?

Overskriften på et spørgsmål skal fange læserens opmærksomhed. Derfor er det vigtigt at du gør din overskrift spændende og interessant.

Du skal prøve med få ord at beskrive hvad dit problem omhandler, det er en rigtig dårlig idé bare at skrive Hjælp, hjælp mig eller en masse spørgsmålstegn.

Det drejer sig om at gøre opmærksom på sit problem, i de førnævnte tilfælde er der mange der vælger at ignorere spørgsmålet, og det er jo ikke meningen.

Hvad skal jeg skrive i selve spørgsmålet?

Du skal, så godt du kan, beskrive dit problem så grundigt som det er dig muligt.

Hvis du ikke mener du helt kan forklare det, så bare prøv alligevel, vi skal nok spørge hvis vi mangler oplysninger eller der er noget vi ikke helt forstår.

Du må meget gerne fortælle hvad du selv har gjort for at løse problemet, så vi ikke foreslår en masse ting som du har prøvet.

Hvor hurtigt kan jeg forvente en løsning?

Hvis du har beskrevet dit problem grundigt går det hurtigere med at få et korrekt svar, så det er hjælp til selvhjælp.

Det afhænger helt af hvor svært dit spørgsmål er at løse, men du kan være så heldig at få løsningen i løbet af få minutter, andre gange kan der gå dage inden der kommer svar.

Det er en god idé at blive hængende i dit spørgsmål et stykke tid, når du lige har oprettet det. Det kan være løsningen kommer, eller der er et par ting der skal uddybes. Du skal huske at selv eksperter holder fri en gang imellem.

Hvor mange point skal jeg give?

Det er selvfølgelig op til dig selv, en god rettesnor er at hvis du næsten selv har løsningen, men lige mangler det sidste så passer det med 15 point. Hvis du synes det er uoverskueligt for dig, men du ellers mener at være på sporet så er det 30 point. Hvis det er noget du overhovedet ingen anelse har om, og du føler at det er meget svært at få løst, ja så er det et spørgsmål til 60 point.

Det maksimale antal point der kan gives er 200, men det bruges mest i forbindelse med større programmeringsopgaver, og grafiske opgaver.

Jeg er kommet til at oprette et spørgsmål 2 gange - hvad gør jeg?

Du svarer selv i det ene og accepterer dit eget svar.

Behandling af svar

Hvordan accepterer eller afviser jeg et svar?

Det gør du ved at markere brugernavnet i boksen til venstre, og klikke på enten Accepter eller Afvis.

Disse står lige over det felt hvori du skriver dine indlæg.

Der er mere end en der har svaret, hvad gør jeg så?

Der er tre muligheder:

 1. Alle svar har været gode og hjulpet dig, så markerer du alle navnene i navneboxen, og trykker på accepter, så bliver point delt lige imellem svarerne.
 2. Et svar var bedre, men de andre har også hjulpet dig, så trykker du på avanceret, og tildeler hver svarer det antal point du synes.
 3. Der var kun et svar du kunne bruge, så markerer du det navn med det brugbare svar og trykker accepter, på den måde bliver alle andre svar samtidig afvist.

Hvordan svarer jeg på det de spørger om, uden at acceptere deres svar?

Det gør du ved at lave dit indlæg som en kommentar, ude til venstre kan du vælge om det skal være et svar eller en kommentar, det er altid en kommentar hvis du ikke laver det til et svar.

Nu fik jeg løst mit problem, er der mere jeg skal gøre?

Der er et par ting du bør gøre, den ene er at sige tak for hjælpen til de personer der har hjulpet dig eller prøvet på det.

Den anden er at fortælle hvordan du fik det løst, og hvilken løsningsmodel der virkede. Grunden er at andre en dag kan få glæde af din løsning, men hvis det ikke fremgår af tråden hvad løsningen var, er der ingen andre der kan bruge det.

En bruger har løst mit problem, men jeg kan ikke give ham points?

Brugeren har kun lagt en kommentar, hvilket ikke kan kvitteres med point. Du beder ham om lave et svar. Når han har gjort det, kan han tildeles points.

Videre på Eksperten

Kunne jeg selv have fundet løsningen?

Måske, du kunne prøve at bruge Ekspertens søgefunktion, den er oppe foroven til højre, og den virker som enhver anden søgemaskine, tast et eller flere søgeord ind, og tryk på pilen helt ude til højre.

Der er en god chance for du kan finde svaret på den måde.

Hvordan lukker man sit spørgsmål?

Et spørgsmål er lukket når der er lagt et svar, som er blevet accepteret af ham der oprettede spørgsmålet. Hvis du har et spørgsmål hvor ingen af svarene kunne bruges, kan du selv lægge et svar og acceptere dette.

Husk at hvis du selv fandt en løsning, så skriv den endelig som svar da andre kan have glæde af den i fremtiden! ;-)

Jeg vil gerne deltage i et spørgsmål, hvordan gør jeg?

Hvis du lige har løsningen på problemet, så laver du dit indlæg som et svar.

Hvis du skal have spørgsmålet uddybet, eller bare kommer med et muligt løsningsforslag laver du det som en kommentar.

Hvordan følger man med i et spørgsmål, uden at skrive en kommentar?

Det gør du ved at kontrollere, at der er sat flueben i "Abonnér"-boksen til venstre for indtastningsfeltet. Herefter trykker du bare "Send".

Du vil nu modtage email når der er indlæg i spørgsmålet.

Point/pointsystem

Hvorfor have et pointsystem?

Pointsystemet er ment som en skala for hvor behjælpelig du har været på Eksperten. Har du mange point, må man formode at du har hjulpet mange brugere, og på den måde sikkert også har megen viden på forskellige område.

Samtidig har mennesket altid været lidt af nogle konkurrence-dyr, så et forum uden point ville for mange være et kedeligt forum.

Hvor meget er point værd?

Det er et spørgsmål som er op til den enkelte bruger. Nogle brugere vil gerne lave meget arbejde for point, andre vil blot hjælpe dig videre i dit projekt. Det er et holdningsspørgsmål, og det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Men du kan ikke gå ned til købmanden og vifte med et skærmprint fra eksperten.dk og regne med at kunne købe for det.

Der har dog været succeshistorier hvor en bruger har fået job (og mange tilbud), udelukkende fra sine referencer på Eksperten. Dengang var det OleBole der fik job, men der er ingen der siger at det er umuligt den dag i dag! ;)

Hvordan giver jeg en anden bruger flere point?

Først skal vi have på plads at du ikke må udlove mere end 200 point for et spørgsmål, heller ikke fordelt over flere spørgsmål.

Metoden er forholdsvis simpel. Opret et nyt spørgsmål i samme kategori som det oprindelige spørgsmål og kald det "Point til [brugernavn]" hvor du erstatter [brugernavn] med navnet på den bruger du ønsker skal have point. Husk at skrive et link til spørgsmålet hvor du normalt skriver en længere beskrivelse af dit problem.

Kan jeg få mine points tilbage?

Har du først tildelt dine point i et spørgsmål, kan du ikke få dem igen.

Hvis du midlertidig har givet en forkert person point, kan du anmode vedkommende om at få dem igen. Disse anmodninger bliver ofte fulgt, men du har ikke krav på dette.

Har du fortrudt dit spørgsmål inden der er afgivet korrekte svar kan du selv lægge et svar i spørgsmålet og acceptere dit dette. Se eventuelt Hvordan lukker man sit spørgsmål?.

Jeg har ikke flere points, hvad gør jeg nu?

Som bruger på Eksperten, får du dagligt 5 point. Så hvis du har tålmodighed til at vente et par dage, så kan du gøre det. Ellers er der kun en ting at gøre: Du må selv igang med at svare på spørgsmål.

Hvis du ikke er supergod i nogle af de specifikke kategorier som fx. ASP eller PHP, kan du starte let ud med at følge med i kategorier som:

Fordelen ved disse kategorier, er at du ikke skal kunne kompleks programmering, kende smarte formler o.lign. Disse kategorier kræver som regel blot, at du kommer med din egen, subjektive mening om et design eller brugervenligheden, og er derfor lette at gå til.

Er du stærk i kategori, fx Javascript, kan du svare i disse spørgsmål.

Kan jeg give flere points, end det udlovede antal?

Ja det kan du godt.

I menuen til venstre er der en knap der hedder "Tildel flere point". Den klikker du på, hvorefter du ser en side, hvorpå du kan skrive det nye pointantal. Du kan dog ikke tildele mere end 200 point.

Hvorfor ikke mere end 200 points?

For at der ikke skal opstå point-inflation. Hvis en bruger udlovede 2.000 point for et hurtigt svar, ville brugeren der svarede hurtigt stige i statistikkerne som man derfor ikke ville kunne regne med.

Pointene skal være en skala for hvor behjælpelig du har været, ikke hvor flinke de andre brugere er og hvor mange point du derfor har fået foræret.

Hvorfor gider folk ikke arbejde for point?

Gider du?

Point giver hverken mad på bordet eller varme i stuen. Eksperten er en fritidsinteresse for brugerne, ikke et arbejde.

Må man udlove noget ud over points på Eksperten?

Det er tilladt at udlodde andre præmier end point for svar. Det kan være penge. I så fald må man ikke udlodde point.

Det er brugernes eget ansvar at afgøre, om svarene er korrekte og betalingen gennemføres. Eksperten kan ikke drages til ansvar for hverken løsning eller betaling. Eksperten vil kun blande sig i spørgsmål, der handler om point.

Går du dog direkte efter penge som betaling, kan du alternativt bruge Sharksforum.com, som Ekspertens Admin også står bag.

Jeg vil gerne sætte pointtallet i mit spørgsmål op, hvordan?

I menuen til venstre har du som spørger en række muligheder, en af dem er at tildele flere point.

Klik på punktet "Afsæt flere point" under menupunktet "Funktioner". Du kommer nu ind på en ny side, hvorpå der er en inputboks. Indtast det nye antal point, og tryk "Opdater".

Konto

Hvordan ser jeg alle de spørgsmål jeg har oprettet?

I menuen vælger du "Konto" -> "Spørgsmål oprettet af dig."

Her står de listet med de nyeste spørgsmål først.

Hvordan ser jeg alle de spørgsmål deltager i?

I menuen vælger du "Konto" -> "Spørgsmål hvor du deltager".

Her står de listet med de nyeste spørgsmål først.

Hvordan ser jeg alle de spørgsmål jeg har besvaret?

I menuen vælger du "Konto" -> "Spørgsmål besvaret af dig".

Her står de listet med de nyeste spørgsmål først.

Hvad skal jeg skrive på mit mini-site?

Du skal ikke skrive noget, men ofte kan det være rart at vide hvordan man f.eks. kommer i kontakt med dig. Det kan være over mail, MSN, ICQ eller andet. Eventuelt kunne du skrive lidt om hvem du er og hvad du går og laver til dagligt.

Ønsker du en udvidet bruger-profil, kan du oprette dig på Ebruger.dk.

Når jeg logger ind får jeg beskeden: Bruger inaktiv, hvorfor?

Det kan der være flere grunde til:

 • Du kan ved et tilfælde have kommet til at lukke for din bruger.
 • Du kan gentagne gange have opført dig utilladeligt i et eller flere spørgsmål.
 • Du kan have overhørt coadmins advarsler gentagne gange.

Dette gælder også, hvis du bruger Eksperten som reklamesøjle eller linker til ulovlig software, musik etc.

Såfremt du ikke mener at have gjort noget der strider mod reglerne, kan du kontakte en CoAdmin med henblik på at få uddybet, og eventuelt omstødt deaktiveringen.

Hvorfor modtager jeg ingen mails?

I menuen vælger du "Konto" -> "Kategori abonnering". Her sætter du hak i for de kategorier, du ønsker at modtage mails fra, når der er nye spørgsmål. Hver opmærksom på, at det godt kan blive til mange mails på en dag, så det er tilladt at være lidt kritisk når du vælger.

I menuen vælger du så "Konto" -> "E-Mail robot". Her kan du vælge indstillinger for dine email. Dette gælder for spørgsmål du allerede deltager i.

Hvordan lukker jeg min konto?

Det gør du her:
www.exp.dk/konto.phtml?option=7. Sæt flueben i "Jeg ønsker ikke længere at kunne bruge min konto på Eksperten." og tryk "Udfør".

Husk at lukke dine åbne spørgsmål.

Hvis jeg vil lukke min konto, kan jeg så åbne den igen?

Ja, det kan du godt. Hvis du selv har valgt at deaktivere den, kan du bare bede om at få tilsendt kodeordet, så bliver den reaktiveret næste gang du logger ind.

Har du fået lukket din konto af admin eller en coadmin, kan du ikke få den åbnet igen, uden at kontakte admin/coadmin.

CoAdmins

Hvad er en CoAdmin?

En CoAdmin er en person der sørger for god ro og orden, og at alle regler bliver fulgt.

CoAdmins kan slette indlæg, eller endda hele spørgsmål, og kan give brugere der overtræder reglerne advarsler, og i gentagne tilfælde deaktivere personen.

Hvordan kommer jeg i kontakt med en CoAdmin?

Får du brug for hjælp fra en CoAdmin fordi du bliver chikaneret, eller opdager noget som du ved strider imod regelsættet, har du flere muligheder:

 • Du kan, i tråden, klikke på anmeld misbrug, det finder du ude til venstre ved at klikke på Funktioner.
  Når du er i Anmeld misbrug skal du skrive personens navn som du vil anmelde, det spørgsmål det drejer sig om, dette felt er dog allerede udfyldt, og en kort forklaring på anmeldelsen. Det er kun dig og CoAdmins der kan se hvem du har anmeldt.
 • Har du et spørgsmål til en CoAdmin kan du klikke på Info oppe til højre. Her får du en menu hvor du går ned og klikker på CoAdmin info. Så får du to valg, der vælger du "CoAdmin", og der kommer så en liste med brugernavne. Hvis du klikker på dem, vil du opdage, at flere af dem har oplyst en emailadresse, du kan kontakte dem på.
  Den CoAdmin du har sendt mail til, vil så undersøge dit spørgsmål, og svare lige så hurtigt som det er muligt. Dette foregår naturligvis igen privat mellem dig og CoAdmin.
 • Endelig har du muligheden for at kontakte Admin direkte, det kan du gøre på adressen: [email protected], men der skal du regne med en betydelig længere svartid.

Jeg har en klage over en CoAdmin, hvor kan jeg henvende mig?

Hvis du, mod forventning, bliver irettesat eller får tildelt en advarsel af en CoAdmin, og mener det er på et uretfærdigt grundlag, kan du henvende dig til en af de andre CoAdmins, eller direkte til Admin på [email protected].

Hvordan kan jeg blive CoAdmin?

Det kan du ved at skrive dig på listen over brugere der gerne vil være CoAdmin.

I menuen vælger du "Konto" -> "CoAdmin". På den side du kommer ind på, sætter du et hak i boksen "Jeg vil gerne kunne vælges som CoAdmin."
I tekstfeltet nedenunder skriver du så hvorfor netop du skal vælges til Coadmin.

Afstemningen er kun vejledende! Admin har den endelige beslutning. Der bliver løbende valgt nye Coadmins, alt efter behov.

EkspertenPro

Hvad er EkspertenPro og Pro-brugere?

EkspertenPro (også kaldet Pro) er en udbygning til Eksperten.dk

Det giver nogle ekstra muligheder, som f.eks. forbedret ydelse, ekstra søgefunktioner, opsætning af bokse (venstre- og højremenuen), fjerner reklamer (hvis dette ønskes), spørgsmålstekst kan sendes med emails og meget mere.

Pro-brugere er populært sagt de mennesker der har et Pro-medlemskab. Mange af de faste brugere har dette.

Kan jeg blive Pro-bruger?

Ja, det kan alle!

Der er to måder at blive PRO på:

 1. Betaling
  I menuen vælger du "Info" -> "Eksperten PRO" Her kan du klikke dig igennem til en bestillingsside, hvor du kan betale via din mobiltelefon eller med dankort.
  Det koster kr. 25,- pr. måned, men køber du mere end en måned af gangen opnår du rabat.
 2. Arbejd aktivt
  Hver måned bliver de 100 mest aktive brugere tildelt en måneds gratis PRO-medlemskab.
  Så hvis du ikke vil have pungen op af lommen, men gerne vil være Pro-bruger, må du igang med at svare på spørgsmål.

Jeg er blevet Pro-bruger, men hvad er det der NewsScanner?

NewsScanner er en service hos IDG (dem der står bag eksperten.dk), hvor du hver dag kan få scannet en lang række online-nyhedssider for søgeord du bestemmer.

Som Pro-bruger får du med i medlemsskabet også gratis adgang til newsscanner.

Jeg har et problem med mit Pro-abonnement, hvad gør jeg?

Kontakt Admin på [email protected]. Når problemet drejer sig om Pro plejer han at være rimelig hurtigt ude, da det er en af indtægterne hos Eksperten.

Hjælp til selvhjælp

Konceptet bag Eksperten.

Generelt er der tre typer brugere på Eksperten:

 1. Dem der svarer på spørgsmål.
 2. Dem der stiller spørgsmål.
 3. Dem der gør begge dele.

Der er for så vidt intet galt med at ligge i den ene eller den anden kategori af brugere, og de fleste er selvfølgelig også tilbøjelige til at hælde mere til den ene eller den anden side.
Men for at alle får mest mulig ud af Eksperten, er det selvfølgelig vigtigt at alle forsøger at hjælpe hvor de kan, og ikke bare spørger løs. Eksperten beskriver også sig selv som et online forum, hvor medlemmerne svarer på hinandens spørgsmål indenfor IT. Altså hjælp din med-bruger og bliv selv hjulpet.

Hvad kan jeg tillade mig at bede om på eksperten?

Som udgangspunkt kan du tillade dig at bede om alt der har med IT og programmering at gøre.

Du skal dog lige være opmærksom på, at mange af de folk der sidder og hjælper har arbejde ved siden af, og derfor ikke vil lave en komplet hjemmeside med grafik, programmering, databaser etc. for dig.

Såfremt du skal bruge dette, skal du forberede dig på et par ting:

 • Du skal vide, at den typiske parole på Eksperten er "Hjælp til selvhjælp" - dvs at brugerne giver dig tips til hvordan du skal komme videre, så du selv lærer noget.
 • Du skal være klar til at ville have pungen op af lommen! Der er også professionelle mennesker bag brugerne, og det er ikke alle der vil arbejde gratis.

Hvordan får jeg andre til at lave mine lektier?

Tjah... Undertryk en i din klasse, betal dig fra det eller lignende. Men du skal ihvertfald ikke spørge herinde. Det lærer du heller ikke noget af, hvilket jo er hensigten med at gå i skole.

Jeg har hørt at man på Eksperten kan få arbejdsløse programmører til at lave gratis arbejde, er det rigtigt?

Ja og nej. En del af dem der sidder herinde hjælper for sjov, en del hjælper for udfordringens skyld og der er en hel række andre argumenter for, hvorfor folk hjælper.

Men sandsynligheden for at du finder en programmør til dit "frivillige projekt, uden penge indblandet" er ikke ret stor!

Er det rigtig at man på Eksperten, kan få lavet komplette løsninger, for en brøkdel af hvad det ville koste i virkeligheden?

Nej, så skal du ihvertfald være heldig!

Det er ikke Georgs Gavebod, så du skal nok være parat til at finde pengepungen frem ved større programmeringsarbejder, grafik etc.

En bruger brokker sig over alle de point jeg har ude...

Grunden til det er meget simpel... der er en lang række brugere herinde der hjælper med at alt kører så let og smertefrit som muligt.

Det kan godt være frustrende at se en bruger der viser så lidt respekt for konceptet, ved ikke at give respons på de spørgsmål vedkommende har stillet.

Herudover er der en lang række kompetente brugere der - alene af den grund at du har så mange point ude - ikke vil hjælpe dig med dit spørgsmål, idet du giver udtryk for, at du er ligeglad med deres hjælp.

Tip: brug lidt tid på at lukke dine gamle spørgsmål, del de point ud der skal deles ud.

Omgangstone - Tænk før du skriver

Generel opførsel

 • Tal pænt til andre personer, på den måde får du også høflige svar og kommentarer. Der er ingen der gider bruge sin fritid på at hjælpe en der bare sviner folk til.
 • Tjek din mail med jævne mellemrum, og gør det samme med dit spørgsmål. Hvis du stiller et spørgsmål, men ikke har tid til at læse svar i et stykke tid, så skriv det i indlægget, så folk ikke bliver sure over du ikke reagerer.
 • Hvis du ikke får et direkte svar på dit spørgsmål, fordi det måske ikke kan besvares korrekt, så bør du alligevel uddele points til de folk har gjort en indsats for at hjælpe dig. Du kan eventuelt spørge om de vil have lidt for deres hjælpsomhed.
 • Overhold de regler de er gældende for Eksperten, der er nogle ting som du ikke må spørge om eller linke til. Reglerne kan du finde på http://www.eksperten.dk/regler.phtml
 • Hvis du efter bedste evne overholder reglerne, og behandler andre høfligt og omgængeligt , bliver du glad for at komme på Eksperten og overrasket over hvilken viden der er samlet her.

Hvorfor er de andre sure på mig?

Måske fordi du har gjort noget forkert!? ;-)

Af og til kan man være mindre populær i et spørgsmål, men det går normalt over med tiden. Husk hele tiden på, at der bag en hver bruger sidder en person, som har sin egen holdning og egne følelser.

Tal pænt til andre, også selv om du er uenig med dem. Det får samtidig dig til at fremstå mere seriøs og måske endda med en stærkere holdning.

Hvorfor skal man anmelde en bruger?

Du har som bruger på Eksperten, pligt til at anmelde en bruger der gør noget forkert. Det kan du læse i reglerne under � 2 stk. 4.

Hvornår skal man anmelde en bruger?

Man skal anmelde en bruger hvis han overtræder reglerne.

Det kunne f.eks. være hvis han poster links til ulovlig software, musik o.lign, bruger et sprog der ikke hører til på Eksperten etc. Anmeldelse sker på www.eksperten.dk/anmeld.phtml.

Hvad er at Spamme og Flamme et spørgsmål?

Det er hvis du f.eks. poster indlæg der intet har med spørgsmålet at gøre.

Hvis spørgsmålet f.eks. handler om hvordan man opgraderer driveren til sit lydkort, så skal man holde sig til spørgsmålet, og ikke begynde at skrive:
Besøg www.minsupersejeside.dk, jeg styrer for vildt!!

Indlæg af den art vil blive slettet og er kun til irritation for de andre brugere.

Hvad må jeg skrive som signatur efter mine indlæg?

Du skal ikke nødvendigvis skrive noget efter dine indlæg. Hvis du vil kan du skrive /minbruger, eller Mvh. minbruger. Et linie med dit brugernavn eller dit rigtige navn er i orden.

Det du ikke må skrive er f.eks. et link til din hjemmeside, eller din brugerprofil på E|Bruger

Eksempel på hvad du ikke må:

Eksempel på hvad du godt må:

 • Hilsen minbruger
 • /minbruger

Diverse

Hvad betyder flagene

Grønt flag Der er intet svar i spørgsmålet (gælder ikke afviste svar), men måske en kommentar.
Gult flag Der er lagt et svar i spørgsmålet, men det er endnu ikke accepteret eller afvist.
Blåt flag Spørgsmålet har fået accepteret et svar og er dermed lukket.
Hvidt flag Spørgsmålet er lukket af coadmin - bruges ikke længere.
Rødt flag Spørgsmålet er lukket af coadmin - kan kun ses af coadmin.

Hvem er admin egentligt?

Admin hedder Jacob Friis Larsen og startede Eksperten i efteråret 1998 i samarbejde med Andreas Rose Hensen. Senere i forløbet hoppede Andreas desværre fra og Jacob tog i stedet over.

Jacob har desuden i sammenarbejde med Andreas også startet Sharksforum.com og har firmaet JFL WebCom.

Personlige detalier så som skostørrelse, yndlingsfarve og favoritmad har vi desværre ikke adgang til, men så personlige vil vi heller ikke være med Admin! ;-)

IDG overtog i oktober 2002 Eksperten, men valgte at beholde Jacob som administrator en periode derefter. I dag er Jacob ikke hos IDG mere, og udviklingen ligger nu i IDGs hænder.

Jeg har et spil-spørgsmål, hvor skal jeg oprette det?

Det skal du oprette under Fri Debat, men vi vil da med det samme foreslå at du finder et forum der er mere velegnet til spilspørgsmål.

Der er rigtig mange gode fora omkring spil.

... for lige at nævne nogle få.

Spørgsmål omkring Counterstrike vil du kunne finde besvarelser på i et af de mange fora omkring CS. Her kan blandt andre nævnes Boomtown's forum.

Ekspertens hjemmeside virker nogle gange ikke?

Eksperten er en stor side med mange brugere, og derfor er der også af og til et hårdt pres på serveren. Det bedste du kan gøre er at væbne dig med tilmodighed, og så kigge forbi en gang imellem.

Herudover kan du følge med i E-nyt (ekspertens nyhedssystem) og se hvad der sker.

Og jo, Admin arbejder det bedste han kan!!!

expNOTE?? - hvad er det?

expNOTE står for "Express Notifications Of The Experts", og kan også fortolkes som Eksperten-Note (du får en note fra Eksperten). Kort fortalt er expNOTE er et program der kan lette din korrespondance med Eksperten.

En form for Instant Messenger der giver dig besked så snart der er indlæg i et spørgsmål du deltager i, eller så snart der er oprettet et nyt spørgsmål i en kategori du abonnerer på.

Bemærk: Projektet er sat i ro, da den ønskede opbakning ikke er til stede pt.

Jeg har smidt min Half Life CD-Key væk - må jeg få din?

Nej. Når du køber et stykke software følger der normalt kun en licens med. Denne licens afhænger af CD-Key'en, som er helt unik for det ene produkt.

Hvis du ikke kan finde din CD-Key, kan du prøve at kontakte firmaet som har produceret softwaren og bede om en ny. Alternativt må du købe en ny.

Søgefunktionen virker ikke - hvad nu?

Lad det være sagt med det samme: Det nytter ikke noget at at bombe databasen med en milliard spørgsmål om hvorfor den ikke virker!

Start med at kigge i www.eksperten.dk/spm/Eksperten/Fejl/ for at se, om andre oplever det samme. Hvis der er, så se her, hvordan du ellers kan søge:

Vil du læse mere?

Det gode spørgsmål...

Razor har skrevet denne guide til "Det gode spørgsmål":
www.razor.dk/spm.php

Karma

Hvad er karmasystemet?

Karmasystemet er indført, således de gode og de dårlige brugere kan adskilles.

Det virker på den måde, at den lille søjle ud for brugernavnet i spørgsmålene markerer brugerens karma. Er den meget blå, har brugeren god karma, dvs. brugerne i gennemsnit har givet vedkommende høje karakterer. Er den meget hvid, har brugeren overvejende fået dårlige karakterer.

Hvordan giver jeg karma?

Du kan give en bruger karma ved at klikke på brugernavnet i et spørgsmål, og vælge "Giv karma".
Herefter vælger du karmaen:

 • Meget god
 • God
 • Middel
 • Dårlig
 • Meget dårlig

Du kan også vælge at skrive en kommentar, fx:
"[bruger] er bare så tålmodig over for nye brugere." eller
"[bruger] tror bare vi kun vil hjælpe ham, og at vi er gratis programmører"

Hvor kan jeg se min karma?

Det kan du ved at klikke på "Konto" => "Karma"

Jeg har fået tildelt en karma-rating, men den vises ikke i karma-søjlen

For at en karma-rating vises i søjlen ud for brugernavnet, skal vedkommende have mindst tre ratings.

Hvornår skal jeg give karma?

Er du i tvivl om, hvem og hvordan du skal give karma, kan du evt. bruge følgende system:

 • Spørgere skal have:
  • god karma for:
   • god overskrift og god beskrivelse af problemet
   • hurtig respons på svar, forslag og spørgsmål
  • dårlig karma for:
   • uforståelige spørgsmål
   • ingen respons herunder ingen point givning
 • Svarere skal have:
  • god karma for:
   • god forståelse for begyndere
   • omhyggelige forklaringer af hvorfor løsningen virker
   • villighed til at give fejl tildelte point tilbage
  • dårlig karma for:
   • arrogant optræden
   • point liderlighed

Husk:
Dette er kun en vejledning, og således ikke en facitliste over, hvem du skal tildele karma.

At "hævne" sig, vil blive anset som EKSTREMT dårlig karma!

Hvordan anmelder jeg karma?

Hvis du har fået en karmatildeling, du ikke mener er berettiget, kan du anmelde den til coadmins.

Dette gør du ved at klikke på den pågældende karma (så baggrunden bliver grå), og trykke "Anmeld karma". Herefter indtaster du en eventuel besked til coadmin, og sender den afsted.
Coadmin vil herefter behandle sagen, og vurdere, om den skal slettes eller ej.