5 tips til god email-marketing

Der er vist ingen tvivl om, at spam er et kæmpe problem, og et problem der er kommet for at blive. Dertil er det en for god forretning for spammerne, og fuldstændig umuligt at dæmme 100% op for.

Men bare fordi spam er et problem, betyder det ikke, at seriøs, ærlig email-marketing er umuligt og en dårlig forretning. Tværtimod, for forskellige tal viser, at korrekt udført email-marketing kan være en endog rigtig god forretning, med høje konverteringsrater og loyalitet fra modtagerne.

Men hvad skal der til for, at dit nyhedsbrev/reklamemail bliver en succés? Alle kan jo købe en kæmpe email-database og sælge en masse, men er det “succés” – når du modtager den første bøde for spam?

Her er fem gode tips til, hvordan du kan vækste, optimere og vedligeholde din email-database, på en god og ærlig måde.

1. Vækst rigtigt

(aka køb ikke lister, og snyd ikke modtagerne)
At vækste din modtagerdatabase korrekt og ordentligt, er alfa og omega for din forretning. Lad være med at købe en emailliste et eller andet sted, jeg gentager: lad være med at købe en emailliste et eller andet sted! De har ikke bedt om at modtage dit nyhedsbrev, og derfor vil de med stor sandsynlighed anse (og anmelde) dig for spam.

Bruger du en seriøs ESP som fx Ubivox, MailChimp, CampaignMonitor eller Apsis (hint: det bør du), vil spamanmeldelser nedsætte din emaillistes trust score, og i værste fald få dig udelukket fra brug af tjenesten. Samtidig kan spamanmeldelser til Forbrugerombudsmanden skaffe dig bøder og sagsanlæg på halsen, og det er du som seriøs email marketer vel ikke interesseret i, vel?

Den korrekte måde at få flere til at tilmelde sig dit nyhedsbrev er istedet, at du tilbyder dit nyhedsbrev til alle dem, du kommer i kontakt med gennem din forretning:

  • Tilbyd nyhedsbrevet i forbindelse med salg.
  • Tilbyd en gratis download af noget relevant information (fx et White paper inden for dit område).
  • Lav en konkurrence, hvor du udlodder en gave, der er relevant for dit publikum (fx et gavekort eller en rabatkode til din shop). Lad være med at hoppe på vognen med at udlodde noget totalt irrelevant, som alle gerne vil have (fx en iPad eller iPhone), da en sådan konkurrence vil give en masse tilmeldte, der ved først kommende chance alligevel melder sig ud, og så er du lige vidt.
  • Lav en enkel signup-formular, der en nem at finde på websitet/shoppen.
  • Saml modtagere sammen på konferencer og messer. Sørg for at gøre opmærksom på, at de tilmeldes nyhedsbrevet. Eller endnu bedre: hav en computer med på konferencen/messen, og lad folk tilmelde sig selv direkte på standen! Bruger du Mailchimp og har du en iPad, kan du fx benytte app’en “Chimpadeedoo” til at samle emails sammen, der gør det super nemt at tilmelde sig dit nyhedsbrev.
  • Har du andre tips og idéer til, hvordan man kan samle rekruttere modtagere til nyhedsbrevet, så del dem endelig i kommentarerne.

2. Hold databasen opdateret

(aka send ikke til folk, der ikke eksisterer)

Din emaildatabase er guld værd, og den er din direkte kontakt til besøgende af virkelig høj kvalitet. Derfor er det også ekstremt vigtigt, at du vedligeholder din database løbende, så den ikke ender med at være holdeplads for udgående emailadresser, folk der ikke ønsker dit nyhedsbrev, folk der ikke åbner og læser det, samt andre faktorer, der mudrer det reelle billede af din emaildatabases kvalitet.

Sørg for at fjerne emailadresser, der ikke længere eksisterer. Du har alligevel ikke længere brug for dem, og hvis du tilstrækkelig mange gange sender mails til ikke-eksisterende emails, risikerer du at blive udelukket fra dit email-værktøj – og det er absolut ikke en fordel.

Sagen er, at alle seriøse ESP’er er koblet på en eller (ofte) flere såkaldte “feedback-loops” fra de store mailudbydere (fx Hotmail, Yahoo!Mail og lignende) og når deres brugere trykker på SPAM-knappen, så meldes det ind i deres system, som melder tilbage til afsender-systemet (fx Ubivox). Når Ubivox modtager anmeldelsen sætter de et lille minus ud for afsenderen i deres sorte bog, og når den når et vist antal minus’er, så lukkes kontoen. Og så er alt arbejdet på kontoen (skabeloner, indhold, permissions) sådan set spildt.

Slet også med det samme folk fra databasen, der har bedt om at blive fjernet fra din mailingliste. Hvis du ikke gør det, risikerer du spamanmeldelser, og igen er det ikke noget, jeg vil anbefale – med mindre selvfølgelig du har et eller andet ønske om at ødelægge din forretnings image.

3. Send kun relevante nyhedsbreve

(aka send ikke oftere, end modtagerne forventer)

Har du ikke noget at sige til dine nyhedsbrevsmodtager, så lad være med at sende et nyhedsbrev. Brug hellere energien på at lave et fedt nyhedsbrev med noget fedt indhold, frem for at skabe ligegyldige emailkampagner.

Hvis dine modtagere gang på gang modtager ligegyldig kommunikation fra dig, så vil de på et tidspunkt (hurtigere end du tror) gå fra “Fedt nyhedsbrev!” til “Ligegyldigt fyld!”, og når først de er derovre, så er der ikke langt til afmelding. Når du nu har brugt så meget energi på, at skaffe en permission, ville det da være topmålet af nederen, hvis du så ødelægger det bånd, du har skabt til modtageren.

Sørg også for, at dit nyhedsbrev lægger sig så tæt op ad brugerens interesser, og benyt eventuelt et mailsystem, der kan automatisere dele af modningen af din modtagerdatabase. Hvis dit nyhedsbrev er en superskarpt defineret niche, så sørg for at indholdet ligger inden for kerneområdet; har du en bred modtagerdatabase, så sørg for at segmentere din liste grundigt.

4. Gør det nemt at framelde sig nyhedsbrevslisten

(aka send ikke til folk, der ikke ønsker dit nyhedsbrev)
Lad det være nemt for dine modtagere at komme af listen. Faktisk skal det være lige så nemt (eller nemmere) at afmelde sig listen, som det var at komme på den.

Hvis du gør det svært at komme af listen, er sandsynligheden for, at de fortryder og kommer igen meget lille, og hvis de først har ytret ønske om at komme af listen, betyder det jo reelt, at dit produkt ikke længere er interessant for dem.

Brug istedet energien på at prøve at fange dem ind igen, og/eller spørg dem efter afmelding, hvorfor de sprang fra. Et simpelt tekstfelt kan give dig essentiel viden om, hvad dit nyhedsbrev mangler, og er en genial kilde til optimeringsforslag. Mange mailsystemer har endda en sådan funktionalitet indbygget, så der er ingen undskyldning…

5. Segmenter dine modtagere

(aka send de rigtige budskaber til de rette modtagere)

Segmentering er vejen til the big bucks. Jo bedre du segmenterer dine nyhedsbrevsmodtagere (og samtidig målretter din kommunikation!), jo større er chancen for, at du skaber salg.

Teknikken bag er helt enkel: Har du en webshop med børnetøj, er det (alt andet lige selvfølgelig) bedre, at du sender et nyhedsbrev om pigetøj til forældre med piger, og et nyhedsbrev med drengetøj til forældre med drenge. Det er logik. Har de både drenge og piger, ja så skal de have nyhedsbrevet, der indeholder begge dele.

Sælger du bildele, skal du sende nyhedsbrevet med VW-udstyr til ejerne af en Golf GTI, imens ejerne af Fiat 500-ejerne skal have tilbudt udstyr til Fiat 500’er. Det er faktisk så simpelt som så, for jo mere målrettet dit budskab er, jo bedre er dine muligheder for at ramme lige ind i et behov hos modtageren.

Udfordringen ligger derfor i, at skaffe så meget information omkring modtagerne af dit nyhedsbrev som muligt, så du har et udgangspunkt for segmenteringen. De informationer kan du skaffe mange steder fra, og det er derfor vigtigt, at du altid holder din liste opdateret med alle de relevante! data omkring modtageren.

Segmentér fx på demografi, købshistorik, downloadede white papers, skostørrelse, alder på børn – mulighederne er uendelige, og det er kun din hjernes kreativitet der sætter grænsen.

Ønsker du hjælp til din email-marketing, så kontakt mig her »

Du kan også tilmelde dig mit (gratis) nyhedsbrev, hvor jeg deler tips og tricks til til blandt andet nyhedsbreve:

I nyhedsbrevet kommer også indhold, der ikke udgives her på siden.

(Tak til @dmcn for teknisk support omkring feedback-loopet)

  • Var denne side hjælpsom?
  • JaNej

Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

8 svar til “5 tips til god email-marketing”

  1. Nikolaj Mogensen Avatar

    Super indlæg – Kan især godt lidt din pegefinger overfor at man for alt i verden skal undgå spamknappen.

    Men når hvis jeg nu sidder her og overvejer ESP har de så mulighed for segmentering. Jeg tænker hvor meget skal man ind og skræddersy i sin løsning og hvad plejer du at gøre?

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Hej Nikolaj,

      alle de seriøse ESP’er har en eller anden form for segmentering, hos Mailchimp hedder til fx “Groups”. Alle de i artiklen nævnte ESP’er har segmentering indbygget 🙂

      Segmenteringen kan laves mere eller mindre avanceret, og du kan også til en vis grad automatisere udsendelser, men måden det fungerer på, skifter lidt fra udbyder til udbyder.

      Læs evt. mere på de enkelte udbyderes sites:
      CampaignMonitor: Manage lists and subscribers
      Ubivox: Segmentering – begræns din målgruppe
      Mailchimp: Groups
      Apsis: Segmentation

      1. Nikolaj Mogensen Avatar

        Okay – har især mailchimp i min kikkert som ESP

        Men har jo allerede en maildatabase og her kunne det måske være en idé at lade dem segmentere sig selv – evt ved altid at have indstillinger i bunden af en email man kan ændre.

        Det skal jeg lige ha’ kigget lidt nærmere på – tak for et super indlæg

  2. Karsten Avatar

    Fedt indlæg – det meste vidste jeg godt men her opsummerer du det hele i en liste – cool!

  3. Rosenstand Avatar

    Som sædvanligt en række gode tips fra dig. Jeg bruger selv Mailchimp og er rigtig godt tilfreds med mulighederne – men håber dog på mulighed for at splitteste på indholdet også i systemet. Men mon ikke det kommer?

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Manga tak for de rosende ord 🙂

      Jeg er helt sikker på, at Mailchimp med tiden udvikler deres system, så det gør splittest af indholdet nemmere end det er nu. Spørgsmålet er bare: hvornår?

      Jeg vil ikke sidde foran skærmen og vente i spænding, men jeg glæder mig!

  4. Søren Sprogø Avatar

    Som altid, en god og relevant post fra dig, Michael!

    Et par hurtige kommentarer:

    Punkt 1:
    – Husk WIIFM (“Whats In It For Me?”) princippet, når du skal overtale folk til at tilmelde sig dit nyhedsbrev. Forklar dem klart og tydeligt hvilke fordele de opnår (rabatkoder? specialtilbud?), og hvilken frekvens du sender ud med.

    – Har du en fysisk butik, så gør alt hvad du kan for også at få e-mail adressen fra de fysiske kunder. Jeg har været med til at kick-starte eHandel på det vildeste for en postordrevirksomhed engang, ved simpelthen at instruere kundeservicemedarbejderne i at “lokke” kunderne til at sige ja tak til nyhedsbreve.

    Punkt 2:
    – Det er fuldkommen korrekt, at der er “tekniske” problemer associeret ved at blive ved med at sende til ugyldige email adresser. De store postsystemer begynder rimeligt hurtigt at se skævt til dig. Heldigvis hjælper mange af de store ESP’er med at holde styr på dette ved simpelthen pure at nægte at sende til disse adresser fremover.

    – Men næsten lige så vigtigt er det, at hvis du bliver ved med at have ugyldige adresser, så får du et skævt billede af din forretning. Hvad nytter det at være stolt af en database på 10.000 adresser, hvis halvdelen af dem er ugyldige? Så er du stolt på falske og forkerte vilkår.

    – Mange har opnået gode resultater ved at maile folk en sidste gang. Hvis man f.eks. ikke har set opens eller clicks fra en adresse i over et år, så kan man maile disse og fortælle dem, at man nu stopper med at sende nyhedsbreve til dem. Hvis de alligevel gerne vil fortsætte skal de gøre noget aktivt. Og så kan man evt. krydre denne sidste mail med et lille specialtilbud for at se, om det ikke kan hive dem ind i folden igen.

    Men det kræver nosser aktivt at afmelde inaktive kunder, eller at rydde grundigt op i databasen. Hold op, hvor har jeg haft store diskussioner med chefer, der ikke var glade for at jeg planlagde at nedjustere det totale antal subscribers med både 10 og 20%.

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      “What’s in it for me” er i mine øjne indbegrebet af permission marketing. Der skal være noget der gør, at modtageren vil blive ved med at åbne nyhedsbrevet og læse det, ellers vil al arbejdet med, at skaffe den pågældende permission være spildt.

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.