Berigelse af nyhedsbrevsmodtagere + et cowboy-tip!

Nyhedsbrevet er for de fleste virksomheder et effektivt salgsværktøj, og for nogle er det den ultimativt mest konverterende salgskanal. Konsulenterne bræger op om, at “du skal huske at segmentere dine nyhedsbrevsmodtagere, således at du kan sende målrettede kampagner ud” – men hvordan segmenterer du dem egentlig?

» Klik her for at springe al udenomsnakken over, og hoppe direkte til cowboy-tricket

Emails er (ikke!) bare emails

Gennem tiden har jeg hjulpet en del virksomheder med deres nyhedsbreve, dels fra mine jobs i forskellige virksomheder og dels fra min tid som en af de dersens “helvedeskonsulenter”.

Det som jeg har ofte har oplevet er, at virksomhederne ønsker en stor nyhedsbrevsdatabase, og (med mere eller mindre held) ønsker at vækste den hurtigt og billigt, typisk gennem “tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om en iPhone/iPad” eller lignende. På den korte bane kan jeg sagtens se det smarte i denne taktik, for pludselig kan den nyhedsbrevsansvarlige se emailpuljen gå fra 2-300 modtagere til måske 10.000 – og så er alle glade. Tror de.

Kvalitet i emaildatabasen er α og Ω

For faktum er, at med 9.700 fuldstændig ligegyldige emailadresser i databasen – nogle måske endda af typen disposable email – narrer virksomheden sig selv, og det kan koste knapper, på flere måder:

  1. Præmien er som regel relativt dyr (fx iPhone/iPad/rejsegavekort), og tiltrækker dermed en masse konkurrenceryttere og andet godtfolk, der ikke er i målgruppen.
  2. Ofte sker der efterfølgende det, at når præmien er blevet udtrukket, så afmelder nyhedsbrevsmodtagerne sig igen. Sker det i store mængder inden for måske et enkelt nyhedsbrev kan det være et tegn til emailplatform-leverandørens spam-algoritmer, at der er noget galt. Og er du først røget i en spam-algoritme, så kan det blive rigtig dyrt fremadrettet, idet du så også kan risikere at ryge i spamfilteret hos din rigtige målgruppe.
  3. Du mudrer din modtagerprofil så godt og grundigt til, på grund af alle de nye tilmeldte, der ikke er relevante for din forretning, at du måske glemmer hvem din kernemålgruppe er – og derfor glemmer at skrive til dem.

Drop konkurrencerne om ikke-relaterede præmier, og tal i stedet til dine kernekunder

Mit råd er derfor altid, at hvis du skal lave en konkurrence, så sørg for at det bliver med en præmie, der er direkte relateret til din forretning. Du kunne for eksempel udlodde:

  • en gratis coaching-session eller et onlinekursus, hvis du er psykolog,
  • et gavekort til din webshop eller fysiske butik (folk køber gerne mere end for gavekortets pålydende værdi),
  • en gratis prøvetur i en luksusbil, hvis du er bilhandler,
  • En gavepakke med cremer, hvis du sælger skønhedsprodukter,
  • et årsabonnement på en magasin, hvis du udgiver sådanne,
  • en dyr brancherapport, hvis du laver sådanne,
  • en fuld udgave af din e-bog, hvis du har skrevet sådan en,
  • en PlayStation til virksomheden, hvis du samler spørgeskemaer ind for Sony,

… og jeg kunne blive ved.

Alle ovenstående konkurrencepræmier er med til at skabe en reel, naturlig og personlig relation til modtagerne, og hvis de er glade for præmien, kommer de igen og/eller anbefaler dig måske til venner og bekendte.

Interesseret i mere om præmier og nyhedsbreve?

Vær nu ikke naiv, dine nyhedsbrevsmodtagere er dig utro!

Når du har fået samlet en masse gode emails sammen, så skal du ikke være naiv og tro, at de ikke modtager fra dine konkurrenter. Uden at jeg har det mindste videnskabelige bevis for det, så kan du som tommelfingerregel godt gå ud fra, at du har minimum 30 % af din nyhedsbrevsliste til fælles med din(e) nærmeste konkurrent(er).

Du ved også fra dig selv, at kampen i din egen indbakke, om din egen opmærksomhed, er benhård. Hvis en email eller et nyhedsbrev ikke virker interessant med det samme, så bliver den aldrig nogensinde læst. Det er sådan det er, og der er kun dig til at ændre på det – og det sker gennem benhård segmentering. Al den segmentering, på baggrund af bundsolid viden, du overhovedet kan komme i nærheden af!

Kend dine kunder bedre end dine konkurrenter

Og det er hér, det bliver mega interessant! For hvordan får du fat i alle de dejlige, dejlige informationer, der transformerer en emailadresse fra en række bogstaver i tilfældig rækkefølge, til en fuldblods salgskanal, der sparker r*v?

Svaret er berigelse af data, og midlet er informationsindsamling, både direkte fra kilden (du kunne jo spørge) og via alle de interaktive muligheder, vi har til rådighed i dag. Muligheder som omfatter, men bestemt ikke afgrænset til, sociale medier, kundedata, offentligt tilgængelige databaser, webanalyseværktøjer og alt hvad du ellers kan opsnappe om folk:

  • Har [email protected] fx skrevet sig op til dit nyhedsbrev, kunne han jo meget vel hedde “Peter Hansen”. det er op til dig, om du vil gøre brug af deduktionen, men jeg er sikker på, at du fanger idéen.
  • Du kan også slå emailen op på Facebook, og se hvad der er af tilgængelig viden om den dér.
  • … og måske også på Google+…?
  • Hvad med et website, måske er emailen tilknyttet et sådant, hvor du kan hente mere viden?
  • Du har måske også viden fra dit webanalyseværktøj, du kan berige email-profilen med. Du kan tilknytte søgninger, handler, downloads, brugeradfærd etc til emailen (vær dog opmærksom på, at Google Analytics’ regelsæt ikke tillader at du laver tiltag, der gør, at du kan identificere dine kunder absolut – du må altså ikke bruge custom vars til at tilknytte en email eller anden unik ID til en besøgende i Google Analytics).
  • Et billede af personen bag emailen kan måske hentes via Gravatar.com
  • Mulighederne er uendelige.

Lyder dette skræmmende for dig? Eller lyder det som hårdt arbejde? Flere email-platforme tilbyder allerede en hvis grad af automatisering i den henseende. Hvis dataene er offentligt tilgængelige fra en lovlig kilde!, hvad afholder dig så fra at benytte dig af dem?

Og husk så lige, at det IKKE er tilladt, at finde tilfældige emails og tilføje til din nyhedsbrevsliste!!!

Med viden kommer succés

I takt med at du får udvidet dit datasæt omkring dine nyhedsbrevsmodtagere, kan du også segmentere mere og mere præcist. Og segmentering er nøglen til succés med dit nyhedsbrev.

Så simpelt er det :-)

Cowboy-trick: Skaf ekstra data i første hug – med samme signup-rate til nyhedsbrevet

Jeg håber ovenstående har givet dig inspiration til, hvordan du kan få mere værdi ud af email-liste. Men jeg lovede dig jo også et lille cowboy-trick til, hvordan du kan kickstarte berigelsesarbejdet hurtigt. Og det kommer så her:

Fang emailen med det samme, og byg så på

De fleste ordentlige email-platforme har et API, din hjemmeside kan “tale sammen med”:

API’et gør, at du ikke behøver bruge email-systemets indbyggede signup-formular, men i stedet kan bygge dine egne, og det er her, du kan lege med mulighederne.

Og her kommer så tricket, i al sin enkelhed:

Opsaml kun email-adressen i første trin, og så snart den er opsamlet (brugeren skal selvfølgelig vide, at de skriver sig op i det øjeblik), sendes den til din email-platforms API, samtidig med at du viser trin 2, der tillader brugeren at indtaste flere oplysninger (fx navn, alder, antal børn, partnerstatus, eller hvad du nu har behov for). Når brugeren hopper videre, sendes de nye data ind igennem API’et, og beriger din database.

Idéen bag er, at brugeren nu kan springe fra når han/hun ønsker, og du kan – i teorien – tilføje lige så mange trin med dataopsamling, du ønsker. Vær ærlig omkring at du opsamler dataene med det samme, du kommer længst med at være ærlig, og hvem ønsker i øvrigt modtagere af sit nyhedsbrev, der potentielt anmeldes som spam med det samme?

Du kan eventuelt tilbyde ekstra lodder i en konkurrence, flere white papers eller point til brug i din webshop, for hvert ekstra trin, brugeren gennemfører.

OBS: Vær opmærksom på, at du hele vejen igennem tydeligt kommunikerer, at dataene gemmes. Hvis du er åbenlys og ærlig omkring det, skulle jeg ikke kunne se, at nogen skulle kunne komme efter dig med markedsføringsloven i hånden.

Berigelse af email-adresser

Berigelse af email-adresser (infografik)

Har du et tip til, hvordan man kan berige sin emailliste, så den bliver mere værd, så del det med os andre 🙂

  • Var denne side hjælpsom?
  • JaNej

Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

13 svar til “Berigelse af nyhedsbrevsmodtagere + et cowboy-tip!”

  1. Alexander Larsen Avatar

    Godt trick!

    Elsker din: » Klik her for at springe al udenomsnakken over, og hoppe direkte til cowboy-tricket

    Efter en hård dag, er det rart at kunne skære ind til benet angående læsning 🙂

    – Alexander Larsen

  2. Mogens Møller Avatar

    Rigtig godt blogindlæg Michael og mange tak for linket til min case 🙂

  3. Pål Heick Avatar

    Man kan også sætte surveys op og sende ud til sine brugere – er man bare en lille smule snedig, kan man med sin nyhedsbrevsservice APIer berige sine brugeres database og efterfølgende så målrette nyhedsbreve til dem der fx har svaret ‘blåskimmelost’ i spørgsmål 5.

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      @Pål Heick: Helt klart – og helt oplagt. Dataindsamling og datamining i forbindelse med nyhedsbreve er stadig kun på fosterstadiet i lille Danmark.

      Jeg forventer en væsentlig udvikling på området inden for en nærmere årrække, så vi får indhentet nogle af det store spillere på det amerikanske marked (bare lidt) 🙂

  4. Nicolai Lønne Avatar

    Går man helt amok med kvalificering af af sine email leads, så kommer vi over er disciplinen “Marketing Automation” som vor amerikanske konkurrenter så smukt kalder det.

    Jeg har lige haft fornøjelsen af at arbejde med dette for en dansk kunde, og det gav i den grad pote.
    Helt basalt set går det ud på at man point-scorer hver enkelt (email) lead ud fra hvor potentiel en kunde det er.
    Fx hver gang de downloader et stykke marketingmateriale, whitepaper etc, ud fra hvilke links i nyhedsmails de klikker på og hvilke sider de besøger på ens website.
    Med lidt snilde kan man få samlet rigtige meget data op som salgsafdelingen kan bruge til at ramme de rette kunder med den helt rette salgssnak.

    Marketing automation bliver rigtig interessant når man virkelig arbejder med inbound marketing i et marked hvor produkterne ikke blot sælger sig selv (sælger man sokker så er det knap så sjovt, sælger man dyre HR løsninger eller huse så er det meget interessant).
    Ved at sætte en gate keeper på dele af sit indhold og have 110% styr på sin tracking, så kan man både få opkvalificeret sine leads og få en bedre fornemmelse af hvilke kampagner der over det lange løb giver afkast (du kan basalt set tracke at det lead som lige har konverteret, kom fra en 8 mdr gammel PPC kampagne).

    Et interessant tool til dette er: http://eu.marketo.com/

    Er lidt misundelig på din “Tilmeld til nyhedsbrev” herunder kommentarfeltet, hvad bruger du til at få den funktion på?

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      @Nicolai Lønne: Jeg benytter dette plugin: http://wordpress.org/extend/plugins/bhu-c2s/installation/

      Det er udløbet og vedligeholdes ikke længere af udvikleren, men jeg oplever ingen problemer med det, og er heller ikke opmærksom på nogen sikkerhedshuller (hvis nogen har kendskab til sådanne, vil jeg meget gerne høre om dem!)

      1. Nicolai Lønne Avatar

        @Michael Kjeldsen: Man burde jo næsten overtage vedligeholdelsen af sådan et plugin. Så meget programmering kan der da heller ikke være i det 🙂

        Kunne være fedt med et plugin som automatisk kastede tilmeldte emails op i MC, CM eller et af de andre store systemer…

        1. Michael Kjeldsen Avatar

          @Nicolai Lønne: Jeg tænker i højere grad, at man skulle lave en “reloaded” version – har i hvertfald nogle idéer til forbedringer 🙂

  5. Tim Avatar

    Lækkert indlæg med meget god inspiration. Jeg beriger selv mine signups når jeg har overvist kunden om at de skal handle hos mig.

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      @Tim: Beriger du dem manuelt, eller har du noget automatiseret setup i gang? Og hvilke data benytter du?

  6. Michael Kjeldsen Avatar

    Mailchimp har (igen) begået en spændende artikel om, hvordan man ud fra emailen alene, kan udlede data om fx brugerens alder(s-spænd), interesser og tekniske know-how, baseret på blandt andet deres “Email Genome Project” og “Wavelength database”:
    http://blog.mailchimp.com/what-does-your-isp-say-about-you/

    Hvor ville jeg gerne have adgang til den viden, de ligger inde med 😛

  7. Søren Kottal Avatar

    Et andet cowboytrick til at berige modtagere med, er at “hijacke” autofuldførelsesfunktionen i browseren.

    Det går i sin enkelthed ud på at lave skjulte felter til navn, fornavn, postnr. osv. i sin tilmeldingsformular, og håbe på at brugerens autofuldførelse i browseren udfylder dem.

    1. Michael Kjeldsen Avatar

      Det er helt klart også en ret cowboy’der-agtig måde at skaffe ekstra info!

      Om det er fornuftigt set fra et etisk synspunkt vil jeg ikke udtale mig om 🙂

Hvad vil du tilføje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.